Súlyosabb büntetések fenyegetik azokat, akik az egészségügyi szakemberekre támadnak

2021. október 12. - 12:30 | Belföld

Az egészségügyi szakembereket ért támadásokat egyértelműen, társadalmi szinten el kell ítélni – jelentette ki Maroš Žilinka főügyész kedden, miután Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel egyeztetett.

Súlyosabb büntetések fenyegetik azokat, akik az egészségügyi szakemberekre támadnak
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

Žilinka emlékeztetett, hogy az egészségügyi szakemberek hivatásuk gyakorlása során védett személy státusszal rendelkeznek, a támadókat éppen ezért súlyosabb büntetések fenyegetik. Ez érvényes a verbális és a fizikai támadásokra is.

Hozzátette, az aktuális helyzetről Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal is egyeztetni fog. Azt akarja, hogy a rendőrség legyen aktív az üggyel kapcsolatban, az ügyészség pedig teljes mértékben támogatja őket.

„A találkozó nagyon hasznos volt számomra. Érzem az egyértelmű támogatást a főügyészség és az országos rendőr-főkapitányság részéről is annak kapcsán, hogy megvédjük az egészségügyi szakembereket, illetve annak kapcsán is, hogy megfékezzük az álhírek terjedését, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórházakban rengeteg az olyan pácienst, akinek nem kellene ott lennie” – nyilatkozta az egészségügyi miniszter.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a központi válságstáb múlt heti ülése után kijelentette, nagyobb rendőri védelmet biztosítanak az egészségügyi szakembereknek. A belügyminiszter szerint azért van szükség az oltócsapat tagjai, valamint a kórházi alkalmazottak védelmének megerősítésére, hogy ne érje őket verbális és fizikai támadás az oltást ellenzők részéről.

„Tény, hogy az egészségügyi szakemberek kapcsolatba kerülnek olyan emberekkel, akik fenyegetik őket, éppen ezért szükséges, hogy intézkedéseket foganatosítsunk, amelyek megakadályozzák ezeket az incidenseket” – mondta Mikulec.


(TASR)