Súlyosan megsérült egy magyar hegymászónő a Magas-Tátrában

2018. november 5. - 10:20 | Régió

A Hegyimentő Szolgálat segített egy magyarországi hegymászón, aki vasárnap a Magas-Tátrában lezuhant a Litvor-csúcs hegygerincéről a Kacsa-völgybe.

Súlyosan megsérült egy magyar hegymászónő a Magas-Tátrában
Illusztráció

A HZS honlapján közzétett közlemény szerint a magyarországi nő néhány tíz métert zuhant, melynek következtében súlyos fej- és végtagsérüléseket szenvedett. A mentésben részt vettek a légi mentők is. Az erős szél miatt a mentő helikopter nem tudta megközelíteni a sérültet, ezért csak a hegyi mentőket vitte fel a hegygerincre. Utóbbiak elsősegélyben részesítették az 52 éves nőt, majd a hegygerincre vitték őt. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a helikopter innen sem tudta őt elszállítani.

A hegyi mentőknek így a kedvezőtlen időjárási körülmények között, sötétben kellett leereszteniük a sebesültet hegymászó kötelek segítségével a mintegy 300 méteres mélységbe. A mentők segítségére sietett egy másik egység is Ótátrafüredről (Starý Smokovec). A nőt a nehéz, sziklás terepen végül sikerült elvinni a gépkocsival is megközelíthető Sziléziai házhoz, ahonnan válságos állapotban szállították őt kórházba a gyorsmentők.

A mentőakció, melyben 15 professzionális és 5 önkéntes hegyi mentő vett részt, dél körül kezdődött és 23 óra körül ért véget.

(TASR)