Súlyosan szennyezett a talajvíz a Pozsony melletti illegális hulladéklerakat miatt

2020. május 21. - 13:56 | Régió

A minisztereket sokkolta, amikor megtudták, hogy milyen anyagok vannak a lerakatban és mennyire súlyos a helyzet.

Súlyosan szennyezett a talajvíz a Pozsony melletti illegális hulladéklerakat miatt
Fotó: TASR

A pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji – Szenci járás) illegális hulladéklerakat súlyosan beszennyezte a talajvizet. Erről Roman Mikulec belügyminiszter és Ján Budaj (mindketten OĽaNO) környezetvédelmi miniszter tájékoztatott, akik a helyszínen tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót.

A környezetvédelmi tárca vezetője szerint a szennyezés nagyon súlyos, és sokkolta őt a hulladéklerakóban talált mérgek összetétele.

A miniszter egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a hulladéklerakat nem egyik napról a másikra keletkezett, és szerinte egész biztos, hogy több, ezért a területért felelős illetékes is fedezte az ügyet.

A belügyminiszter közölte, hogy az üggyel kapcsolatban nyomozást indítottak.

Mikulec állítása szerint valószínűleg ez az egyik általuk vizsgált legsúlyosabb, környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmény.

„Jelenleg a szakértői vélemények kidolgozása és a bizonyítékok vizsgálata folyik" – mondta a miniszter és hozzátette, az első szakértői vélemény már megerősítette, hogy a felszín alatti vizet szennyező anyagok a hulladéklerakóból származnak. A folyamatban lévő nyomozás miatt további részleteket nem közölt. Az üggyel foglalkozó állami tisztségviselőket felszólította, felelősségteljesen járjanak el.

"Nem egyik napról a másikra jelent meg az a szemétlerakat. Remélem, az illetékesek felelősségteljesen fogják kezelni az ügyet, én pedig támogatni fogom a nyomozást végző csoport tagjait" – mondta a tárcavezető. Elmondása szerint ebben az ügyben a járási hivatalnak kell eljárnia, és a hivatal dönthet a hulladéklerakó bezárásáról is. Mikulec elmondta, azt is vizsgálják, hogy a hulladéklerakókból szállítottak-e anyagot a pozsonyi D4R7 körgyűrű építéséhez.

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mit találtak a talajvízben. Ezt is vizsgálják még.

„A szennyezést ténye azonban beigazolódott, és az nagyon súlyos. Megdöbbentett, amikor kiderült, hogy milyen az ott talált mérgek összetétele" - mondta Budaj, és hozzátette, a szennyezés veszélyt jelentett az egészségre és a Csallóköz felszín alatti vizeire, ezáltal egész Szlovákia ivóvízkészletére.

Budaj azt akarja, hogy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség újból megvizsgálja a hulladéklerakó körüli területet, és megállapítsa, hol és hogyan terjed a szennyeződés. Hozzátette, a környezetszennyezés nem egy évig tartott. „Biztos, hogy egyes tisztségviselők takargatták ezt a bűncselekményt" - mondta Budaj, és hozzátette, felelősségre fogják vonni azokat, akik érintettek az ügyben.


(TASR)