A súlyosan veszélyeztetett cebu szigeti disznó tenyésztésébe kezd egy cseh állatkert

2020. február 17. - 13:09 | Tech

A súlyosan veszélyeztetett cebu szigeti disznó (Sus cebifrons) megmentéséért indít tenyészprogramot a délkelet-csehországi Jihlavai Állatkert.

A súlyosan veszélyeztetett cebu szigeti disznó tenyésztésébe kezd egy cseh állatkert
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az intézmény már el is hozott két kocát az észak-csehországi Decin állatkertjéből és jelenleg egy kant keres, hogy beindíthassa a programot.

Az állatkert munkatársa, Simona Kubickova szerint bár a cebu szigeti disznó nem örvend akkora népszerűségnek, mint például a tigris vagy a zsiráf, mindenképpen érdemes rá figyelmet fordítani.

"Nagyon valószínű, hogy hamarosan felkerül az emberiség által kiirtott állatfajok listájára"

- tette hozzá Kubickova.

Az új állatok kifutójának és lakrészének kialakítása csaknem 550 ezer cseh koronába került, amelynek döntő részét Vysocina kerület - Jihlava ennek a székhelye - állta.

A cebu szigeti disznó egykor a Fülöp-szigetek hat nagy szigetén élt. Egyik alfaja mostanra kihalt, másik alfaja pedig csak két szigeten fordul elő, amelyeken az élőhelyük szűkülése, a házisertésekkel való keresztezés, valamint a vadászat jelent fenyegetést az állatokra.

Kubickova szerint a helyi gazdálkodók nehezen viselik, hogy a vadon élő disznók egyre közelebb húzódnak termőföldjeikhez.

A cebu szigeti disznó viszonylag kis termetű, szőrzete sötétszürke, orrán fehér csík fut keresztbe. A kanoknak sörényszerű, hosszú szőrzet fut a hátán.

(MTI)