Súlyosbodni fog az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség

2020. március 10. - 12:32 | Tech

A klímaváltozás miatt valószínűleg súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség - állapították meg ausztrál kutatók a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete hatással van az ausztráliai esőzésekre, illetve hőmérsékleti viszonyokra, és a jelenleg megfigyelhető "aggasztó változások" nyomán "egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre" kell felkészülni a kontinens délkeleti részén.

Ausztrália ezen régióját súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta tavaly, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérsékletingadozási jelenség volt a felelős, és az elmúlt hónapok bozóttüzei is ezt a térséget sújtották a legjobban.

Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás. Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.

A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás és a jelenség valószínűleg erősödni fog a jövőben.

A szakemberek szerint a szélsőségesen pozitív IOD - ami kevesebb esőzést eredményez Ausztráliában - a történelem során ritkán fordult elő, ám a 20. században jóval gyakoribbá és intenzívebbé vált.

"A 2019-es pozitív IOD igazán nagy volt"

- mondta Nerilie Abram, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, aki a tanulmány vezető kutatója volt.

A szakemberek szerint a megfigyeléseik azt sugallják, hogy Ausztráliának talán még a 2019-2020-as bozóttűzszezon kockázatát növelőknél is szélsőségesebb időjárási feltételekkel kell szembenéznie a jövőben.

(MTI)

Címkék: ausztrália, bozóttűz