Sürgősen találkozni akarnak az államfővel a Szlovákiai Városok Uniójának képviselői

2022. május 19. - 16:54 | Belföld

Hivatalosan csatlakozott a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) a pénzügyminisztérium aktuális javaslatai miatt meghirdetett sztrájkfelhívásához a Szlovákiai Városok Szövetsége (ÚMS) és a megyei önkormányzatokat tömörítő SK 8 szövetség is – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Richard Rybníček, az ÚMS elnöke.

Sürgősen találkozni akarnak az államfővel a Szlovákiai Városok Uniójának képviselői
Fotó: TASR - archív

„Már ma legalább 1000-1500 polgármesternek ott kellett volna állnia a parlament előtt, és hangos tiltakozással világossá tenni, mit gondolunk. Sajnos a ZMOS ezt nem tette meg, csalódott vagyok amiatt, hogy június végéig vár" - zárta Rybníček.

Hozzátette, hogy az ÚMS találkozót kezdeményez Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, a találkozóra az SK 8 és a ZMOS vezetőségét is meg akarják hívni.

„El fogjuk magyarázni az elnök asszonynak, hogy ezek az elképzelések mit jelentenek az önkormányzatokra nézve, hogy veszélyeztetik a szolgáltatásokat, főleg amit a lakosságnak nyújtanak. Arra fogjuk kérni az államfőt, hogy ha a parlament megszavazza a pénzügyminisztérium által benyújtott törvénytervezetet, ne írja alá a törvényt. Tisztában vagyunk azzal, hogy a törvényjavaslatot másodszorra jóváhagyja a parlament. Magunk mellé kell azonban állítanunk legalább egy olyan közjogi méltóságot, aki megérti, hogy amit a kormány és a parlament jelenleg csinál, azzal csökkenti a települések európai versenyképességét, felszámolja az önkormányzatiságot és a központosítást erősíti" - hangsúlyozta Rybníček.

Szerinte a kormány nem végezte el a programjába foglalt házi feladatát, nem hajtotta végre a közigazgatási reformot és az ország decentralizációját. „Nem teljesítette a feladatát, és minden téren kudarcot vallott" - tette hozzá.

Csütörtökön sztrájkkészültséget hirdetett a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). A társulás felszólította az önkormányzatokat, hogy szakítsák meg vagy korlátozzák a kommunikációt a központi államigazgatási szervekkel, a hatásköreiket pedig csak addig az időpintig gyakorolják, ameddig az állami támogatások pénzügyileg fedezik azokat, és szimbolikusan eresszék félárbocra az önkormányzati zászlókat a községi, illetve a városi hivatal épülete előtt.


(TASR)