Sűrű műanyagzápor hullhat Párizsra a jövő héten

2023. május 25. - 17:49 | Tech

Sűrű műanyagzápor hullhat Párizsra a jövő héten az első műanyagszennyezési időjárás-előrejelzés szerint - hívták fel a figyelmet egy még ki nem adott tanulmány szerzői csütörtökön.

Sűrű műanyagzápor hullhat Párizsra a jövő héten
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az új meteorológiai jelentés pont kapóra jön, miután a francia fővárosban 175 ország diplomatái üléseznek hétfőtől abból a célból, hogy megállapodást kössenek a műanyagszennyezés korlátozásáról.

Bár Párizs fölött valójában derült égbolt várható a következő napokban, a levegőben akár a napi 40-48 kilogrammot is elérheti a mikroműanyag-részecskék tömege - mutattak rá a tanulmány szerzői.

"A műanyagszemcsék apró részecskékre töredeznek a környezetben, és ez a mérgező koktél a szervezetünkbe kerül, ahol úgy károsítja az egészségünket, hogy közben mit sem sejtünk róla"

- hívta fel a figyelmet Marcus Glover, a műanyagkutatással foglalkozó ausztráliai Minderoo alapítvány munkatársa.

A műanyagok környezeti és egészségügyi hatásaival kapcsolatos aggodalmak egyre nőttek az elmúlt években, és számos kutatás született a témában, amelyek dokumentálták a mikroműanyagok szerteágazó jelenlétét.

Mikroműanyag-részecskéket találtak például az Északi-sark közelében elnyúló jégtakaróban és az óceán legmélyén élő halak bélrendszerében.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a műanyaghulladék évente több mint egymillió tengeri madarat és százezer tengeri emlőst öl meg. A kék bálnák naponta akár tízmillió mikroműanyag-részecskét is elfogyaszthatnak.

Mikroszkopikus méretű műanyagdarabokat mutattak ki az emberi vérben, az anyatejben és a méhlepényben.

A mikroműanyagokban található vegyi anyagokat a rák, a reprodukciós problémák és a DNS-mutációk megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe állatkísérletek során. Az emberi egészségre vonatkozó adatok egyelőre hiányoznak.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: mikroműanyag, Párizs