Susedia: Újraindult a szlovák-magyar poéngyár

10 év után újra képernyőre került a rendkívül népszerű szlovák sitcom, a Susedia (Szomszédok), amelynek szereplőit annyira megszerették a rajongók, hogy sosem feledték őket. Most eljött az idő, hogy László, Ildikó, František és Zuzana újra mosolyt csaljon az emberek arcára. Megnéztük a Susedia új évadának első részét!

Susedia: Újraindult a szlovák-magyar poéngyár
Fotó: TV Markíza

Bizony nem kevés idő telt el azóta, hogy Lászlót és társait közösen a tévé képernyőjén láthattuk. Úgy tűnik, az emberek már nagyon várták ezt a találkozást: a január 1-jén bemutatott részt 1 056 000 néző látta! A Tvnoviny szerint ez lett a szlovák televíziós piac legnézettebb műsora a 2016-os hoki-vb óta.

A hosszú idő nemcsak a valós életben, de a két hóbortos család történetében is eltelt. Lászlóék és Františekék újra szomszédokká válnak – a két páros új lakóházba költözik, így ezentúl új díszletek között (lakásokban) játszódik a történetük. Sőt, a két szomszédos lakás erkélyeivel bővül a helyszínek palettája, ahol minden bizonnyal számos vicces szituációnak lehetünk még szemtanúi (ez már az első részben be is bizonyosodott).

A szereplők külsején valamelyest ugyan meglátszik az eltelt idő, jellemük azonban mit sem változott. László (Andy Kraus) még mindig ugyanaz a pipogya figura, aki kellemetlenebbnél kellemetlenebb helyzetekbe keveredik; František (Peter Marcin) kisebb-nagyobb sikerrel igyekszik kordában tartani feleségét, Zuzanát (Zuzana Tlučková), aki a teleshoppos dolgokat az interneten próbálja értékesíteni; de az első részben Ildikó (Rák Viktória) féltékenységi rohamai, valamint a jól ismert „tyutyu-mutyu“ is visszaköszönt.

A múltból ismert szereplők is visszatérnek: Marta Sladká (Marta Sládečková) mellett állítólag a postást és František édesanyját is újra láthatjuk (Ildikó anyukájának alakításán már sajnos nem szórakozhatunk). Andrejka (Dominika Richterová) személyében azonban új arccal is bővült a díszes társaság.

Az új rész a nézőkben déja vu érzést kelthetett (ezt Zuzana is megállapította), hiszen több ízben is hasonlított az évekkel ezelőtt bemutatott első epizódra. Rengeteg szituáció visszaköszönt a múltból (amelyek természetesen rendkívül komikusra sikeredtek), de ez nem annak a jele, hogy a készítők ne tudtak volna valami újat kitalálni indításképpen. Ezzel a hasonlósággal ugyanis jelezték a nézőknek, hogy ugyanolyan szórakoztató műsorra számíthatnak, mint a kezdetek kezdetén.

Nem mellesleg a történetből az is kiderült, hogy a két jóbarát, László és František miért nem tartotta a kapcsolatot egymással ilyen hosszú időn keresztül.

A sitcomnak nemcsak az a célja, hogy szórakoztasson, hanem az is, hogy közelebb hozza egymáshoz a szlovák és a magyar nemzetet – ezt pedig kétségtelenül a humor alkalmazásával lehet a legjobban megvalósítani.

A hétfőn bemutatott résszel tehát újra beindult a poénáradat a Markízán, aminek nem csak a szlovákul beszélők és értők örülhetnek. A magyar ajkú közönség éppúgy örömét lelheti benne, hiszen valljuk be őszintén: kevés olyan szlovák műsort láthatunk, amelyben olyan sok magyar szó hangzana el, mint a Szomszédokban. 

tt/para