Šutaj Eštok kiáll amellett, hogy meg kell szünteti a Speciális Ügyészi Hivatalt, elődje viszont nem lát rá okot

2023. december 10. - 17:20 | Belföld

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter és elődje, Roman Mikulec (Slovensko) véleménye különbözik a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésével kapcsolatban. Míg Šutaj Eštok kitart amellett, hogy meg kell szüntetni a hivatalt, ennek kérdéséről pedig rövidített jogalkotási eljárás keretén belül kell dönteni, addig Mikulec nem látja ennek okát.

Šutaj Eštok kiáll amellett, hogy meg kell szünteti a Speciális Ügyészi Hivatalt, elődje viszont nem lát rá okot
Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR)

Šutaj Eštok az emberi jogok és szabadság megsértésével érvel, miközben olyan bírósági ítéletekre mutatott rá, amelyek szerinte az ügyészi hivatal ügyészeinek intézkedéseivel is összefüggnek. Ezzel kapcsolatban az úgynevezett bűnbánó tanúk kihasználását, illetve az aránytalan vizsgálati fogságot említette.

„A Speciális Ügyészi Hivatal létezésének minden egyes napjával fennáll a veszélye, hogy mindez folytatódni fog” – mondta a belügyminiszter, aki hozzátette: a kormány mandátumot kapott a választóktól, szándékaikat pedig már a választások előtt tolmácsolták az embereknek.

Roman Mikulec volt belügyminiszter elutasítja Šutaj Eštok érveléseit. Megjegyezte, hogy ha a koalíció a bírósági ítéletekkel érvel, akkor az ominózus 363-as paragrafussal kapcsolatban a Főügyészséget is meg kellene szüntetni. Azt, hogy a javaslatot rövidített eljárásban akarják tárgyalni, az igazság elleni merényletnek nevezte. Emellett felteszi a kérdés, hogy amikor Dušan Kováčik volt a speciális ügyész, akkor az akkori koalíciónak miért nem jelentett gondot a hivatal működése.


TASR/para