Šutaj Eštok: Sikeres volt a megelőző-elrettentő akció a zöld határon, egyetlen migránst sem fogtunk el (VIDEÓ)

2023. október 31. - 09:40 | Belföld

Este héttől reggel 5-ig tartott a rendőrség „megelőző-elrettentő” határvédelmi akciója a szlovák-magyar határon. A Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint sikeres volt, habár egyetlen migránst sem tartóztattak le.

Šutaj Eštok: Sikeres volt a megelőző-elrettentő akció a zöld határon, egyetlen migránst sem fogtunk el (VIDEÓ)
Az akciót hétfőn este Robert Fico jelenlétében indították el (Fotó: TASR)

Elégedett a tegnap este hét órától ma hajnali 5 óráig tartó, „megelőző-elrettentő” határvédelmi akcióval Matúš Šutaj Eštok (Smer) belügyminiszter.

„Az akcióval tudtára adtuk mindenkinek, de elsősorban az embercsempészeknek, hogy a szlovák migrációs politika határozott változáson megy át, és az embercsempészek nem kapnak teret az »üzlet« további bonyolítására” – mondta az akciót értékelő, kedd reggeli sajtótájékoztatóján a miniszter.

A szlovák-magyar határszakaszon, a zöld határ ellenőrzésében több száz rendőr és katona vett részt, a belügyminiszter azonban pontos számokat nem mondott. „Az akcióba több száz embert vetettünk be, rendőrök, katonák, technika, kutyás rendőrök, drónok, hőkamerás autók, csónakok stb.” – mondta a belügyminiszter. Szerinte az emberi erőforrásokat egyre nagyobb mértékben helyettesítenie lehet műszaki berendezésekkel. Azt sem árulta el, hogy mekkora költségekkel járt az akció.

Egyetlen menekültet sem fogtak el, de sokat láttak

Az akció szerinte eredményes volt, habár egyetlen menekültet sem találtak, vagy legalábbis nem tartóztattak le. A Nagykürtösi és a Losonci járásban Matúš Šutaj tájékoztatása szerint nagy csoport menekült akart belépni az országba, akiket „elriasztottak”.

„A hőkamerás technika megmutatta, hogy Szlovákiába nagy csoport menekült készül belépni, de az akció előzetes bejelentésének köszönhetően a letartóztatott menekültek száma ma reggel egyenlő nullával” – tájékoztatott Šutaj Eštok.

Szerinte éppen azt a akarták elérni, hogy a menekültek meg se próbáljanak belépni az országba. Az akciót tegnap délután jelentették be, este pedig Robert Fico miniszterelnök jelenlétében indították el.

Az elrettentő akció egyelőre egyszeri volt, nem fogják rendszeresen ismételni, legfeljebb akkor, ha olyan információkat kapnak, hogy nagyobb létszámú menekültcsoport készül belépni Szlovákiába. „Készek vagyunk bármikor megismételni, ha erre szükség lesz, ha olyan információink lesznek, hogy nagyobb migrációs hullámra kell felkészülni” – jelentette ki a belügyminiszter.

Nem tudják azt sem, menekülteket láttak-e

Idén október végéig mintegy 46 ezer menekült érkezett Szlovákiába, ami hétszer több, mint 2022-ben volt. Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány szerint ilyen komplex akciót még sosem hajtott végre a rendőrség, még soha ilyen technikai eszközöket nem vetett be. „Az egész akció során egyetlen embert sem tartóztattunk le” – mondta Polakovič. A Losonci és a Nagykörtösi járásban tapasztalt „incidensekről” nem sokat tudott mondani, azt sem tudta kiket láttak a rendőrök.

„A rendőrök két csoport embert láttak, nem tudom hányan voltak, de amikor meglátták a fényeket, meghallották a kutyákat, meglátták ezt a rendőri erőt, megfordultak, és visszamentek magyar területre” – tájékoztatott a rendőrfőkapitány.

Az akcióban részt vett rendőrök számát ő sem pontosította. Ma reggeltől már újra csak a határátkelőket ellenőrzik a rendőrök. Matúš Šutaj Eštok szerint a visegrádi országok, valamint Németország és Ausztria részvételével egyeztetéseket kezdenek, hogy közösen kezeljék a migrációs kérdést. Előtte azonban még a magyar féllel is tárgyalni akar, szeretné, ha az első hivatalos munkamegbeszélése Budapesten lenne, amire Robert Fico is elkísérné őt.

- lpj -