Sutba vágták Sólymos kazánprogramját, ami betesz a levegő minőségének is

2021. január 4. - 15:56 | Belföld

A környezetvédelmi minisztérium megszüntette a háztartásokban használt “piszkos” fűtőberendezések cseréjére szánt támogatást. Ezt a lépést a szaktárca előző vezetője felelőtlennek tartja. Elsősorban azért, mert Szlovákiát még mindig EU-s per fenyegeti a légköri szennyezőanyagok magas koncentrációja miatt.

Sutba vágták Sólymos kazánprogramját, ami betesz a levegő minőségének is
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A becslések szerint Szlovákiában 120 ezer háztartásban használnak 30 évesnél régebbi fűtőberendezéseket. “Szlovákiában évente több ezer ember hal meg idő előtt légszennyezettség következtében, a helyi fűtési rendszerek jelentik a szennyezés egyik legfőbb forrását. A kazánok cseréjére irányzott támogatások effektív eszköznek bizonyultak például Csehországban vagy Lengyelországban. A háztartások új kazánhoz jutnak és a légkör szennyezettsége is csökken. A minisztérium új vezetése szemmel láthatóan nem akarja megoldani ezt a problémát” - jelentette ki Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter, a Híd párt elnöke.

A környezetvédelmi minisztérium első körben 2019 végén írt ki pályázati felhívást a kazánok cseréjére. Az ehhez szükséges 30 millió eurót, illetve az 5 milliós önrészt EU-s alapokból sikerült biztosítani, és a háztartások már idén nyáron megkaphatták volna a 3 ezer eurós támogatást környezetkímélő kazánok beszerzésére. A környezetvédelmi tárca új vezetése először figyelembe se vette a kazántámogatást, majd Ján Budaj a napokban bejelentette, hogy a kazánok helyett a házak szigetelését támogatná, vízmegtartási intézkedéseket szándékozik bevezetni és komposztáló berendezések beszerzéséhez nyújtana támogatást az EU fejlesztési alapjából rendelkezésre álló pénzösszegből.

Már több ezer háztartásban fűthetnének modern kazánnal, de nem fűtenek és valószínűleg már nem is fognak. A légszennyezettség csökkentésére nehezen kitárgyalt 35 millió eurót Szlovákia nem fogja felhasználni. A minisztérium új vezetése azzal indokolta a kazántámogatás megszüntetését, hogy a minisztérium “előre” meghatározott beszállítója “monopolhelyzetben” volt a kazánelosztásoknál.

“Ez jellemző az új tárcavezetés kommunikációjára. Ha valamit nem képesek véghez vinni, akkor a transzparenciát kifogásolják. A titokzatos monopol helyzetben lévő beszállító, amelynek a kazánok elosztása lett volna a feladata, ez esetben nem egy magánvállalkozás volt, hanem a minisztérium alá tartozó szervezeti egység, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, ami a miniszter kezében van. - tette hozzá Sólymos.

A Híd elnöke reméli, hogy a környezetvédelmi tárca által tervezett egyéb projektek nem úgy végződnek majd, mint a sutba vágott kazánprogram. Szlovákiának most kivételes lehetősége van arra, hogy környezetbarát projektekre euró milliókat hívjon le az EU helyreállítási tervéből és „zöldebbé“ tegye az országot. “Bízom benne, hogy az új vezetés ebben sikeresebb lesz, mint a kazántámogatások esetében” - zárta le Sólymos a témát.

(p)