A Suzuki közel 4 milliárd dollárt fizet a Volkswagen Suzuki-részvényeiért

2015. szeptember 17. - 11:02 | Külföld

Lezárult az évek óta tartó huzavona a Suzuki és a Volkswagen (VW) között, a német konszern eladja a birtokában lévő Suzuki-részvényeket a japán autógyárnak. A Suzuki csütörtökön bejelentette, hogy 471,74 milliárd jent (3,9 milliárd dollárt) fizet a VW birtokában lévő 122,776 millió részvényért.

A két autóipari konszern 2009-ben lépett szövetségre, amelynek keretében a VW 19,9 százalékos részesedést szerzett a Suzukiban, a japán cég pedig a VW-papírok 1,5 százalékát vette át. A két vállalat közösen egy kisautót kifejlesztését tervezte, és a VW azt remélte, hogy ezzel sikerül hozzáférnie az indiai piachoz, amelyen a Suzuki domináns szerepet játszik. A Suzuki 2011-ben mondta fel az együttműködést és adta el a Volkswagen-részvényeket. A Volkswagen viszont nem volt hajlandó megtenni ugyanezt a lépést, megtartotta a birtokában lévő Suzuki-részvénypakettet.

A vitának a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara döntőbíróságának augusztus végén hozott határozata vetett véget, amely kötelezte a VW-t a részvények eladására.

(MTI)