Svájc engedélyezte a Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását

2021. március 22. - 19:15 | Külföld

A Swissmedic svájci gyógyszerfelügyeleti hatóság hétfőn engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását.

Svájc engedélyezte a Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az alpesi országban korábban az amerikai-német Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna oltóanyagának használatát hagyták jóvá. Svájc egyelőre még nem rendelt a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagából tekintettel arra, hogy bár kiszállítása már megkezdődött az Egyesült Államokban, ugyanakkor Európában csak a második félévben várható a vakcina megérkezése.

A Johnson & Johnson globális, 44 ezer résztvevővel végrehajtott klinikai teszteredményei alapján a vakcina az esetek 66 százalékában volt képes elejét venni a közepes, illetve súlyos Covid-19-megbetegedésnek négy héttel az immunizálást követően. Emellett száz százalékban megelőzte a kórházi kezelést, valamint a betegség halálos kimenetelét.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható.

Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március közepén hagyta jóvá a Johnson & Johnson oltóanyagának használatát az Európai Unióban.

Svájc eddig 36 millió adag Pfizer/BioNTech-, Moderna-, CureVac-, Novavax- és AstraZeneca-oltóanyagot rendelt, bár ez utóbbi három még nem kapott engedélyt a gyógyszerfelügyelettől.

Hétfővel bezárólag Svájcba 1,38 millió dózis érkezett a Pfizer/BioNtech és a Moderna vakcináiból, ebből 1,34 milliót már fel is használtak. Mintegy 433 ezer ember már megkapta az oltóanyag második dózisát is.

A 8,6 millió lakosú alpesi országban a járvány kitörése óta 584 252 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 233-an hunytak el a kórban.

MTI