Svájc szerint nem valószínű, hogy még az idén megkötik a partnerségi megállapodást az EU-val

2019. szeptember 1. - 18:56 | Külföld

Nem valószínű, hogy Svájc még az idén meg tudja kötni a partnerségi megállapodást az EU-val. Legkorábban is csak a jövő évben képzelhető el ez - közölte Guy Parmelin svájci gazdasági miniszter vasárnap.

Svájc szerint nem valószínű, hogy még az idén megkötik a partnerségi megállapodást az EU-val
Guy Parmelin (AP Photo)

Az évek óta húzódó patthelyzet árt a kétoldalú kapcsolatoknak és megakasztotta a határokon átnyúló részvénykereskedelmet is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke sürgette Bernt, hogy még mandátuma október 31-i lejárta előtt hozzák tető alá a megállapodást. A svájci kormány korábban szintén jelezte, hogy kész megkötni a megállapodást október végéig, ha sikerül tisztáznia az utolsó három vitás pontot.

Guy Parmelin a SonntagsZeitung svájci hírportálnak adott interjújában azonban kijelentette, hogy borúlátó, mivel a svájci munkavállalók, munkáltatók, valamint a kantonok képviselői eddig nem tudtak közös álláspontot kialakítani, amelyet Svájc képviselhetne a megbeszéléseken.

"A többség által támogatott jó megoldást szeretnénk, de jelenleg nem ez a helyzet" - mondta az euroszkeptikus, jobboldali Svájci Néppárt politikusa, hozzátéve, hogy a Svájc és az EU napirendjén szereplő ügyek miatt legkorábban is jövőre juthatnak megállapodásra.

Parmelin az októberi svájci választásokra, az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság megalakulására, illetve arra a jövőre esedékes svájci népszavazásra utalt, amely az uniós tagállamok állampolgárainak szabad mozgásának eltörléséről vagy fenntartásáról döntene az alpesi országban.

Brüsszel július 1-jétől megtiltotta az Európai Unióban székhellyel rendelkező befektetőknek, hogy a svájci tőzsdéken kereskedjenek a nem tagállam Svájccal elmérgesedő vitájában. Bern erre a svájci részvények kereskedelmét korlátozó megtorló intézkedésekkel válaszolt.

A torzsalkodás kiváltó oka az egységes piac szabályainak rutinszerű átvételéről szóló megállapodás elfogadása. Négy és fél éves tárgyalásokat követően ugyanis Bernben jelentős az ellenállás az egyezséggel szemben, amelyet a rendszerint Európa-párti balközép és az euroszkeptikus jobboldal is a svájci szuverenitás korlátozásának tekint.

Megállapodás hiányában azonban az alpesi ország nem férhet hozzá teljes körűen legnagyobb kereskedelmi partnere piacához. Az EU és Svájc között továbbra is 120 bilaterális kereskedelmi megállapodás van hatályban, ezek azonban idővel kifutnak, ha nem újítják meg őket. Ezen felül a kutatási együttműködés is leállhat.

"Úgy gondolom, az EU önmagát gyengíti meg, ha többé nem működik együtt Svájccal a kutatást illetően" - húzta alá Parmelin. "Ha az EU továbbra is hajlíthatatlan marad, akkor más alternatívák után kellene néznünk, talán Nagy-Britanniával közösen" - figyelmeztetett a miniszter.

Parmelin ugyanakkor igyekezett jelentéktelennek feltüntetni a svájci sajtóban megjelent értesüléseket, miszerint azt szorgalmazza, hogy Nagy-Britannia az uniós tagsága megszüntetését követően csatlakozzon az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA), amelynek tagjai Svájc mellett, Izland, Liechtenstein és Norvégia. Mint mondta, egyes svájci politikusok jónak tartották a felvetést, de a berni kabinet nem foglalkozott még vele.

MTI

Címkék: Európai Unió, Svájc