Svájc teljesen lezárta a légterét

2022. június 15. - 09:39 | Külföld

A svájci hatóságok további értesítésig teljesen lezárták az ország légterét szerdán, miután műszaki hibát észleltek Skyguide légi navigációs szolgáltató működéseben.

Svájc teljesen lezárta a légterét
Fotó: TASR/AP

Közleményében a szolgáltató biztonsági okokkal indokolta a lezárást, amely nem sokkal azt követően lépett életbe, hogy leállították a fel- és leszállásokat a zürichi repülőtéren. A repülőtér egyik szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a légikikötőt nem zárják le az utazóközönség előtt.

A genfi nemzetközi repülőtér részéről mindeközben arról tájékoztattak, hogy 11 óráig leállították az összes fel- és leszállást leállítottak.

A svájci ATS Keystone hírügynökség azt közölte, hogy a Svájcba tartó gépeket máshová, egyebek között az olaszországi Milánó repülőtereire irányítják. A Skyguide elnézést kért a kellemetlenségek miatt, hozzátéve, hogy dolgoznak a hiba elhárításán.

FRISSÍTVE: Feloldották a légtérzárat, a légi irányítás számítógépes műszaki hibáját megszüntették

Feloldották a légtérzárat Svájcban, az ország légi közlekedését irányító számítógépes rendszer műszaki hibáját megszüntették - jelentette be szerda délelőtt az ország légi irányításáért felelős Skyguide.

A vállalat a Twitter-üzenetében azt írta, hogy megoldódott a technikai probléma, a svájci légteret ismét megnyitották, újraindult a légi forgalom Svájc felett, valamint a genfi és a zürichi repülőtéren.

Az üzenetben nem pontosították az üzemzavar okát. Vladi Barrosa szóvivő világossá tette, hogy nem gondolják, hogy hackertámadás történt.


(MTI)