Svájcban élő szlovákokkal találkozott Zürichben Zuzana Čaputová

2022. május 20. - 21:35 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken Svájcban élő szlovákokkal találkozott Zürichben. Elmondta, nagyra értékeli tevékenységüket, és azt, hogy ápolják a szlovák hagyományokat.

Svájcban élő szlovákokkal találkozott Zürichben Zuzana Čaputová
Fotó: Facebook

Munkájáért köszönőlevelet adott át Arisztid Zelenaynak, Joseph Sopkónak és Dalibor Kálnýnak.

A szintén Svájcban élő Mária Wimmer-Kovačičová a találkozón elmondta, hogy a zürichi szlovák katolikus missziót a megszűnés vagy a leépítés veszélye fenyegeti. Wimmer-Kovačičová tájékoztatása szerint folyamatosan bővül a svájci szlovákok közössége. Pénzügyi segítségre és önkéntesekre is szükségük lenne. A szlovák katolikus misszió anyagilag is segíti a közösséget, és adománygyűjtéseket is szerveznek - tette hozzá.

„A katolikus misszió az egyetlen intézmény, ahol találkozhatunk. Az életünk része"

- jegyezte meg.

A szlovákoknak azt üzente, a Svájcban élő honfitársaik szívükben őrzik Szlovákiát, és igyekeznek öregbíteni az ország jó hírét külföldön is.

A svájci szlovák közösség tagjai aktívan ápolják a szlovák hagyományokat és a szellemi örökséget - mutatott rá Čaputová. Fontos – fogalmazott - hogy megőrizzék azt, ami összeköti őket az hazájukkal. Elmondta, olyan emberekkel találkozott Svájcban, akik más-más időpontban és körülmények között hagyták el Szlovákiát, és most különböző területeken dolgoznak az országban.

„A hazaszeretet összeköt bennünket. Az, hogy ma itt találkoztunk, szintén ezt bizonyítja"

– jegyezte meg Čaputová.

TASR

Címkék: Zuzana Čaputová