Svájcban megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét azok számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat

2021. augusztus 11. - 21:28 | Külföld

Svájcban októbertől megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét azok számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen - áll az alpesi állam kormányának szerdai előterjesztésében.

A lépést a kormánynak még egyeztetnie kell a kantonokkal.

A kabinet indoklása szerint az egészségügyi ellátórendszer védelme élvez jelen helyzetben elsőbbséget. Mindemellett hatályban maradnak a járványügyi intézkedések júniusban bevezetett lazításai is.

"Azt kérdeztük magunktól, miért fizessen a társadalom egésze olyanok szűrővizsgálataiért, akik havonta többször is teszteltetik magukat?" - fogalmazott Alain Berset svájci egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy a költségek átterhelése a közösségre tarthatatlan.

A mostani szabályok értelmében a be nem oltott svájciak havonta öt ingyenes tesztre jogosultak.

Berset hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tüneteket mutató emberek tesztelését továbbra is átvállalják az egészségbiztosítási pénztárak.

A 8,5 milliós Svájc lakosságának mintegy felét oltották be eddig, az 50 és 60 év közötti korcsoportnál ez az arány hozzávetőleg 70 százalék. Ennek ellenére megugrott a fertőzöttek száma, naponta több mint kétezerrel.

A járvány kitörése óta Svájcban és a szomszédos Liechtensteinben több mint 730 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 400-an hunytak el a kórban.

(MTI)