A Svet zdravia kórházhálózat és a ProCare 29 ezer személyt tesztelt le az elmúlt két napban

2020. október 31. - 18:07 | Belföld

Közel 29 ezer személyt tesztelt az elmúlt két napban a Svet zdravia kórházhálózat és a ProCare (október 29. és október 30.). 

A Svet zdravia kórházhálózat és a ProCare 29 ezer személyt tesztelt le az elmúlt két napban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az antigéntesztekkel elvégzett vizsgálatban 317 embert találtak pozitívnak, ami a teljes tesztelt személyek 1,1 százalékát teszi ki, és ennek a számnak több mint a fele az alkalmazottak hozzátartózóihoz kapcsolódik. Az egészségügyi dolgozók 0,3 százalákának lett pozitív a teszteredménye - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Fedáková a Svet zdravia és a ProCare kommunikációs szakembere.

Huszonhét mintavételi helyen tesztelték az alkalmazottakat és családtagjaikat is beleértve, és a kórházban fekvő betegek sem maradtak ki a vizsgálatból.

"Ezek az eredmények azt is bizonyítják, hogy az antigén tesztelés megfelelő eszköz a veszélyeztetett csoportok célzott tesztelésére, ahol segítséget nyújthat a vírus szuperfertőzők felderítésében"

- mondta Vladimír Dvorový, a Svet zdravia és a ProCare hálózat főigazgatója.

A pozitívan tesztelt személyek 55 százalékát az egészségügyi dolgozók rokonai tették ki. További 33 százalék egészségügyi és a hálózatnak dolgozó nem egészségügyi alkalmazottak, a fennmaradó 12 százalékot a betegek tették ki.

TASR/para