A Sýkora-klán egyik legrettegettebb maffiózóját egy hónapon belül adhatják ki Szlovákiának

2015. október 19. - 11:58 | Belföld

Martin Bihári

A bazini Specializált Büntetőbíróság által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján október 12-én kerüt előzetes letarzótatásba a Sýkora-klán egyik legrettegettebb vezére. Bihári nem fellebbezett a vizsgálati fogsága ellen.

Hynek Olma, a brünni kerületi állami képviselet szóvivője közölte, hogy folyamatban van a vizsgálat, mely során megállapítják, hogy Szlovákiában már elítélt bűnöző kiadásának van-e bármilyen akadálya. Mitán ez lezajlott, javaslatot tesznek a Kerületi Bíróságra arról, hogy Bihárit helyezzék kiadatási fogságba. Az eljárás során a fogvatartott minden döntés ellen fellebbezést nyújthat be. Olma elmondása szerint a kiadatási eljárás hosszára hatással van az is, hogy Bihári panaszt tesz-e bármely bírói döntés ellen.

Az ügyvédek a múlt héten épp a záróbeszédeiket mondták volna el a Specializált Büntetőbíróságon, amikor a szenátus elnöke bejelentette, hogy a cseh rendőrség néhány nappal ezelőtt őrizetbe vette az alvilágban Oroszként (Rus) ismert Martin Bihárit, a Sýkora-klánt vezető, szintén szökésben lévő Róbert Lališ egyik egykori jobbkezét. Znojmóban kapcsolták le.

A bíróság végül december 9-11-re napolta el a Sýkora-klán tagjainak tárgyalását. A szenátus elnöke közölte, hogy ugyan a bizonyítási eljárás már véget ért, azt most újra meg kell nyitniuk, Bihárit pedig kihallgatniuk. Hasonlóképpen le kell folytatni az egész eljárást a többi vádlottal is, amelyek ügyében Bihári is érintett. A maffiózó mintegy öt évig volt szükésgben, öt elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A bíróság nem zárta ki, hogy a szükséges műveletek elvégzése esetén még decemberben ítéletet hirdet.

Martin Bihárit egy másik ügyben már elítélték, mégpedig 21 év letöltendő fegyházbüntetésre. A besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon 1998 és 1999 között elkövetett gyilkosságokkal vádolják. Azzal, hogy szerepe volt Miloš Piliar meggyilkolásában, továbbá hogy abban is segített, hogy eltegyék láb alól Roman Deákot és Daler Hlavačkát. A Sýkora-klánnal összefüggő perben hét vádlott szerepel, Bihárin kívül Róbert Lališt (Kýbel) is szökésben lévő vádlottként kezelik.

TASR/para