Sýkora-klán: Harabin ugyan törölte az ítéletet, de Kýbel és gorillái nem ússzák meg az életfogytiglant

2017. április 20. - 21:45 | Belföld

A Sýkora-klán sokáig rejtőzködő vezérét ismét életfogytiglanra ítélték.

Sýkora-klán: Harabin ugyan törölte az ítéletet, de Kýbel és gorillái nem ússzák meg az életfogytiglant
Róbert Lališ (Fotó: TASR)

A Specializált Büntető Bíróság tavaly egyszer már ítéletet hirdetett a bűnbanda tagjai ellen, néhányuk azonban fellebbezett, mire a Legfelsőbb Bíróság újratárgyalást rendelt el.

Nos, a klán legfőbb képviselői a következő büntetésekre számíthatnak:

  • Róbert Lališ (Kýbel) - életfogytiglan
  • Ivan Cupper (Vincko) - életfogytiglan
  • Jozef Roháč (Patkány) - életfogytiglan (ő jelenleg Magyarországon ül)
  • Martin Bihári (Orosz) - 23 év (beismerte bűnösségét)
  • Alojz Kromka (Takarító) - bűnösnek találták, de már így is életfogytos, így eltekintettek az újabb büntetés kiszabásától

A bűnszervezet tagjait 1998 és 1999 között elkövetett hat brutális gyilkossággal vádolták. Az áldozataik tulajdonképpen mind alvilági vagy vállalkozói körökből kerültek ki, így lényegében leszámolásról volt szó: Eduard és Robert Dinič, Roman Deák, Alojz Házy, Daler Hlavačka, Miloš Piliar.

Az ítélet persze még mindig nem jogerős, és némelyik elítélt jogi képviselője már a tárgyalóban benyújtotta fellebbezését. Az ügyészség képviselője ugyanakkor elfogultsági indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bíróság Štefan Harabin által vezetett büntetőjogi szenátusa ellen. Hasonlóan cselekedett Daniel Lipšic, a korábbi parlamenti képviselő jelen perben az egyik áldozat, Roman Deák családját mint károsultat képviseli. Ő konkrétan Harabin ellen nyújtotta be indítványát, míg Kromka képviselője egy másik, a Juraj Kliment által elnökölt szenátus ellen.

Harabin volt az, akinek szenátusa februárban visszadobta az ügyet a Legfelsőbb Bíróságról, hogy azt a "kellő terjedelemben" újratárgyalják, és egy másik összetételű szenátus hozza meg az újabb ítéletet.


Lališból azután lett maffiafőnök, hogy 1997-ben Pozsonyban meggyilkolták a Sýkora-klán alapítóját és vezérét, a 33 éves Miroslav Sýkorát. Kýbelt és társait az alábbi személyek meggyilkolásával vádolják:

1998 áprilisa - Miloš Piliar (34)

Miloš Piliar valószínűsíthetően az első áldozata volt a sorozatos leszámolásoknak, amelyek azután történtek, hogy Černák 1997-ben jelentkezett a rendőrségen. Neve korábban felmerült Sipos Milán és Potasch Emil, a dunaszerdahelyi alvilág két egykori vezéregyéniségének meggyilkolása kapcsán is. Később azonban kellemetlenné vált az alvilág számára, és a Miroslav Sýkora 1997-es meggyilkolása után a klán élére álló Róbert Lališ elrendelte a meggyilkolását. Egy nyaralóban nyugtatóval elkábították, majd a gyanú szerint Ivan Cupper kloroformot locsolt a szájába. A gyilkosságnál jelen volt Martin Bihári is.

1998 májusa - Eduard Dinič (34)

A Dinič-fivérek idősebbikét azért tették el láb alól, mert egy konkurens bűnbanda vezéregyénisége volt. Teniszezésről tartott volna hazafelé, amikor a kocsija mellett álló autóba rejtett, legalább öt kilós pokolgépet felrobbantották. A robbanás gyakorlatilag széttépte a testét. Az ő meggyilkolását is Lališ rendelte el, míg Roháč hajthatta végre.

1998 júniusa - Alojz Házy (34)

Dinič meggyilkolása után Házy vette át az ő bizniszeit. Lališ Kromkát bízta meg azzal, hogy nyírja ki, akit Martin Bihári vitt a gyilkosság helyszínére. Kromka egy pisztollyal és egy revolverrel hat lövést adott le Házyra, amelyek a fején, nyakán és a teste egyéb részein érték. Holttestét ezután kidobták egy árokban.

1998 októbere - Róbert Dinič (31)

Nem sokkal élte túl bátyját a másik Dinič-testvér sem, akit szintén az alvilági konkurenciaharc miatt tettek el láb alól. A pozsonyi Dlhé diely lakótelepen gyilkolták meg, röviddel azután, hogy volt feleségéhez elvitte két kislányát. A megrendelő ismét Lališ, míg a kivégzőosztagot Roháč és Cupper alkották. Géppisztolyokból leadott 37 lövéssel végeztek vele.

1999 májusa - Daler Hlavačka (29)

A fiatal Hlavačkának ismét az alvilági szembenállás miatt kellett meghalnia. Lališ maga is részt vett a meggyilkolásában. Roháč-csal együtt vártak rá, majd először Lališ nyitott tüzet. Az ő gépfegyvere azonban beragadt, ezután lőtt Roháč. Négy lövést adott le rá, majd a biztonság kedvéért még közelről fejbe lőtte. Martin Bihári vezethette a kocsit, amivel elmenekültek a helyszínről.

1999 októbere - Roman Deák (37)

Roman Deák egy ismert, ám ellentmondásos vállalkozó volt, akinek meggyilkolását a több területen, de leginkább ingatlanokkal üzletelő Marek Trajter rendelte meg Lališéknál. 1999 októberében Roháč és Cupper kapta a feladatot, akik hátulról egy géppisztollyal és egy pisztollyal 12 lövést adtak le rá. Ebben az esetben Bihári mellett a másik sofőr Martin Kováč volt, aki beismerte a gyilkosságban való részvételét.

(TASR)