Szabad télen homlokzati hőszigetelést végezni?

2021. november 25. - 10:30

Építkezés és felújítás során aranyszabály, hogy bizonyos technológiai munkálatokat nem lehet akármelyik évszakban elvégezni. Az időjárási körülmények jelentősen befolyásolhatják a munkálatok sikerességét, különösen a homlokzati hőszigetelését.

Szabad télen homlokzati hőszigetelést végezni?

Fontos az időzítés

A szakemberek sűrű időbeosztása és az évszakok sajátos időjárási körülményei miatt az építkezések és felújítások tempója feszített. Sokszor kiszámíthatatlan, váratlan esetek is hátráltathatják a munkálatokat, így az építkezés hossza csak nő és nő.

Bizonyos előregyártott termékek vegyi folyamatai víz hozzáadásával indulnak be. A kívánt hatást ennek segítségével érhetjük el, például a habarcs, vakolat vagy a ragasztók több típusánál is.

Ahhoz, hogy a víz elpárolgása után megfelelő módon kössön meg, bizonyos szempontokat figyelembe kell venni. A víz párolgása során legalább 12 órára van szükség a kötési folyamat sikerességéhez, ez azonban akár 36 órára is nőhet.

A hideg és fagyos időjárás nem kedvez a folyamatnak, sőt, akár több hétig is eltarthat a párolgás ilyen körülmények között. Ezzel a munkafolyamatok jelentősen megnőhetnek, anyagi kárt okozva.

A legfontosabb szabály, amit vizes technológiákkal való munkálatok esetén be kell tartani az, hogy +5 C fok alatt ne álljunk neki! Bizonyos adalékanyagokkal ezt a hőfokot legfeljebb 0 fokig lehet csökkenteni.

Ha fontos, hogy az ipari hőszigetelés megfelelően, minőségi anyagok használatával legyen kivitelezve, válaszd a Színvonal Bau Kft.-t!

A homlokzati hőszigetelés sajátosságai

A homlokzati hőszigetelést a fagyok okozta időjárási körülmények miatt télen semmiképp nem ajánlott elvégezni.

Bármennyi csúszást is jelenthet egy félbehagyott kivitelezés, a nem megfelelő körülmények között épített hőszigetelés silány végterméket jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy a kötési idő nagyjából meg is egyezne a várakozási idővel.

Felkészülni a télre azonban könnyebb feladat. Némi tervezéssel előre láthatjuk, hogy a hőszigetelő rendszer építésében hol kellene tartani, hogy az a fagyok érkezésekor ne sérüljön.

Megfelelő védelem

A hőszigetelés rendkívül fontos eleme minden épületnek. Ha EPS vagy kőzetgyapot hőszigetelésről beszélünk, rendkívül fontos megfelelő védelmet biztosítani a hideg időjárás ellen.

Ha a munkálatok során már sikerül odáig elérni, hogy hálóbeágyazásos ragasztóréteg kerüljön rá, nem kell aggódnunk. Így a ragasztóréteg kibírja a telet, és védi az alatta található szigetelést.

A jó idő beköszöntével, tavasszal érdemes egy jó alapos tisztítással folytatni a munkálatokat. Ezután pedig következhet a végleges vakolat vagy festék felvitele a hőszigetelő rétegre.

Ipari hőszigetelés esetén bízd a munkálatokat professzionális szakemberekre és kivitelezőkre, a Színvonal Bau Kft. segítségével! Generál kivitelezés esetén is pontos ütemtervre, minőségi alapanyagokra és eszközökre számíthatsz a munkálatok során!

(PR-cikk)