Szabadkezet kapnak az iskolák – az állam már nem tiltja meg a diákoknak a mobiltelefonok használatát tanítási idő alatt

2022. június 26. - 09:17 | Belföld

Néhány napon belül életbe lép az új oktatási szabályzat, amiből már hiányoznak a mobiltelefonokat érintő előírások. Ezt követően tehát már az adott iskola határozza meg, megtiltja-e a diákoknak a készülékek használatát tanítási idő alatt – írja a TV Noviny.

Szabadkezet kapnak az iskolák – az állam már nem tiltja meg a diákoknak a mobiltelefonok használatát tanítási idő alatt
Illusztráció (Fotó: TASR)

Egyes iskolákban nem engedélyezik a mobiltelefonok használatát a diákoknak – reggel elteszik őket egy szekrénybe, és csak az utolsó óra után vehetik ki. Így működik például Lokcán is, néhány diák már annyira megszokta, hogy el sem viszi magával a mobilt iskolába. Aki megszegi a szabályt, annak elveszik a telefonját, és csak a szülőnek adják vissza.

Viszont minden intézmény másként áll hozzá a mobil kérdéséhez, például vannak olyan iskolák is, ahol a diákoknak nem kell leadniuk a készülékeket, sőt az órákon is dolgoznak velük.

Az oktatásügyi minisztérium rendelete eddig világosan kimondta, hogy a diák nem használhatja mobiltelefonját a tanítási órán, az iskolák pedig ez alapján módosították saját szabályzatukat. Az új rendeletben viszont már nem térnek ki a mobiltelefon-használatra – a minisztérium szerint éppen azért, mert minden intézmény másként áll hozzá ennek kérdéséhez.

A szakértők egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a telefon megfelelő távolságra való elzárása jó módja annak, hogy semmi se vonja el a diák figyelmét. A zsebben vagy táskában vibráló készülék viszont elvonja a figyelmüket a tanulásról, és csökkenti a koncentrációjukat.


(tvnoviny.sk)