Szabadlábon a somorjai lóversenyen őrizetbe vett orosz!

2019. július 14. - 13:44 | Belföld

A bíróság szabadlábra helyezte az orosz Valentin Vinogradovot.

Szabadlábon a somorjai lóversenyen őrizetbe vett orosz!
Illusztráció

Azt követően történt ez meg, hogy Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter a héten bejelentette, nem adjuk ki a férfit Oroszországnak.

Valentin Vinogradov csaknem egy évig volt előzetes letartóztatásban Szlovákiában, miután tavaly egy somorjai lóversenyen őrizetbe vették. A szlovák rendőrök az illetékes orosz hatóság által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján jártak el.

A portál információi szerint Moszkva egy 2007 és 2009 közé tehető csalási ügy miatt adott ki elfogatóparancsot a vállalkozó ellen. A Denník N úgy tudja, hogy Vinogradovot két oligarcha, a Midland Resourced Holding Limited cég képviselői adták fel. Utóbbi két legnagyobb részvényese a Torontóban élő, orosz-kanadai milliárdos, Alex Shnaider, illetve Eduard Šyfrin ukrán üzletember voltak. Utóbbi neve felmerült a torontói Trump Tower felhőkarcoló finanszírozásával összefüggésben is. A félmilliárdos projekthez a Midland cégen kívül az orosz kormány bankjának is köze volt, ami a Financial Times szerint felveti az összeköttetések gyanúját a Kreml és Donald Trump amerikai elnök, illetve a Fehér Ház között.

Vinogradovnak üzleti vitája volt mindkét oligarchával, akik csalással vádolják őt egy ingatlanbiznisszel összefüggésben. A vállalkozó állítólag azt nyilatkozta, hogy a tett, amely miatt eljárás indult ellne, Szlovákiában nem számít bűncselekménynek.

Az orosz állampolgár ügyével összefüggésben a Nagyszombati Kerületi Bíróság tavaly novemberben úgy döntött, az érintett kiadható Oroszországnak. Ez ellen fellebbezést nyújtott be Vinogradov, amit a Legfelsőbb Bíróság elutasított. Gál döntése viszont megfellebbezhetetlen. A szaktárca irányítója döntését azzal magyarázza, hogy a kiadatást kezdeményező országban a gyanúsított helyzetét nehezítenék a politikai nézetei.

(TASR/Denník N/parameter)