Szabadlábra helyezték a Basternák-gyilkosság megrendelésével vádolt Ostružlíkot

2020. május 27. - 18:40 | Belföld

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szerdán szabadlábra helyezte Roman Ostružlík vádlottat, aki ellen Basternák László ógyallai expolgármester 2010-es meggyilkolása ügyében emeltek vádat. Ostružlík előzetes letartóztatásban van.

Szabadlábra helyezték a Basternák-gyilkosság megrendelésével vádolt Ostružlíkot
Fotó: SITA

Az ügyben a napokban folytatódik a tárgyalás a besztercebányai bíróságon. A TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője tájékoztatta szerdán.

A Specializált Büntetőbíróság jóváhagyta a vádlott szabadlábra helyezéséről szóló kérelmét.

A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy miután már kihallgatták az összes tanút, az előzetes letartóztatást felválthatják a legszigorúbb korlátozó intézkedések. Elrendelte tehát Ostružlík pártfogó felügyeletét, engedélyezte technikai eszközök alkalmazását a vádlott tartózkodási helyének meghatározására, és bevonta a vádlott útlevelét is.

Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, a vádlott így a Legfelsőbb Bíróság döntéséig előzetes letartóztatásban marad.

Az ügyben Roman Ostružlíkot vádolják a gyilkosság megrendelésével, Alena Zsuzsovát közvetítéssel, Vladimír Mosnárt pedig azzal, hogy átvette a megrendelést és elrendelte a gyilkosság végrehajtását. Basternákot Štefan Kaluz lőtte le, őt jogerősen 25 év börtönre ítélték.

Ógyalla egykori polgármesterét 2010. július 9-én este gyilkolták meg a háza előtt. A vádlottakat 25 év börtönbüntetésre ítélhetik, de tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.


(TASR/para)