Szabadlábra helyezték a Takáč-klán magyar maffiafőnökét, Füle Tibort!

A Specializált Büntetőbíróság bírája szabadlábra helyezte helyezte Füle Tibort, aki másfél évet töltött előzetes letartóztatásban különböző maffiabűncselekmények miatt.

Szabadlábra helyezték a Takáč-klán magyar maffiafőnökét, Füle Tibort!
Füle Tibor (Fotó: blog.sme.sk)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) 2016 májusában tartóztatta le a fővárosi Takáč-féle bűnszervezet 16 tagját. A Füle Tibor köré összpontosuló csoport tagjai a Takáč-féle maffia "déli", részben magyar szárnyához tartoztak, főként a Somorja-Dunaszerdahely-Galánta-Komárom vonalon tevékenykedtek.

A tavalyi rendőrségi akció során az egyik keresett személyt nem sikerült elfogni, a 49 éves Szűcs Henrik - becenevén a "Kopasz" - azóta is szökésben van, és máig a legkeresettebb európai bűnözők listáján szerepel.

Forrás: eumostwanted.eu

A bíróság 2016 májusában 14 személyt helyezett vizsgálati fogságba, akiket aztán fokozatosan kiengedtek az előzetesből, és egyikük, Jozef Walzer a tanúvédelmi programba "távozott", miután együttműködésbe kezdett a rendőrséggel.

Walzer volt az, aki rendőrségi kihallgatásán azt vallotta, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek egykori smeres vezető közösen tulajdonolt éttermei is fizettek védelmi pénzt a Takáč-klánnak. Azóta Kaliňákot és Počiateket is kihallgatta a rendőrség, mindketten azt vallották, hogy soha nem fizettek védelmi pénzt...

Csak Füle maradt bent, majd ő is kijött

Idén novemberben már csak Füle volt előzetesben a másfél évvel ezelőtt letartóztatott 14 maffiózó közül. Az ügyben illetékes ügyész többször is indítványozta a gyanúsított vizsgálati fogságának meghosszabbítását, és mindig arra hivatkozott, hogy az ügyben illetékes rendőrségi vizsgálótisztnek még nem volt lehetősége minden érintett tanút kihallgatni.

Az ügyész legutóbb - november elején - már nem járt sikerrel, és a Specializált Büntetőbíróság bírája, Roman Puchovský elutasította a Füle Tibor vizsgálati fogságának meghosszabbítására irányuló ügyészi kérelmet.

A bíró álláspontja szerint nem állja meg a helyét az az érv, miszerint a vizsgálótiszt még nem hallgatott ki minden tanút. Indoklása szerint ugyanis a kihallgatásokat gyorsított módon, késlekedés nélkül kell végrehajtani - amire másfél évük volt a rendőröknek.

"A vizsgálati fogság meghosszabbítására tett javaslatában az ügyész nem támasztotta alá indoklását semmivel, nem ismertette, miért nem sikerült végrehajtani a műveleteket, csupán megállapította, hogy objektív okok miatt a vizsgálat még nem zárult le"

- áll az illetékes bíró határozatában. Az ügyész a Legfelsőbb Bíróságnál fellebbezett a bíró döntése miatt, ám fellebbezését november 30-án elutasították. 

Füle Tibor így másfél év után, december 2-án távozott a vizsgálati fogságból, és szabadlábon védekezhet.

(JM.blog.sme.sk)