Szabadlábra helyezték a Vassal EKO ügyvezetőjét

Októberben szabadlábra helyezték Michal K.-t, a Vassal EKO ügyvezetőjét. A céget korábban kapcsolatba hozták a Pozsonyhoz tartozó Pozsonypüspökin található, kiterjedt illegális hulladéklerakóval. Az információt Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) szóvivője erősítette meg a TASR hírügynökségnek.

Szabadlábra helyezték a Vassal EKO ügyvezetőjét
Fotó: Paraméter

Állítása szerint a letartóztatás indokai már nem állnak fenn. A büntetőeljárás folytatódik, Michal K., akit vesztegetés folytatólagosan elkövetett bűncselekményével gyanúsítanak, szabadlábon védekezhet.

Gyanúsított marad Martin S. járási rendőr is, aki ellen kenőpénz elfogadása, bizalmas adatok veszélyeztetése és hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében indult eljárás. Vesztegetés folytatólagosan elkövetett bűncselekménye ügyében eljárás folyik a Vassal EKO cég ellen is. A belügyi tárca közleménye szerint ebben az ügyben már senki sincs előzetes letartóztatásban, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Júniusban két rendőrt és két, a Vassal EKO céghez köthető civilt vett őrizetbe a rendőrség korrupciós bűncselekmény miatt. Az ügyész később a bizonyítékok hiányára hivatkozva megszüntette az egyik rendőr – a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tagja – és az egyik civil ellen indított eljárást.

A Vassal EKO TASR hírügynökségnek küldött állásfoglalásában leszögezi, hogy a cég kezdettől fogva határozottan elutasítja az ellene, illetve a természetes személyek ellen felhozott korrupciós vádakat. Hozzáteszik: tiszteletben tartják a bűnüldöző szervek munkáját, és amíg nem születik döntés az ügyben, nem nyilatkoznak, hogy ne akadályozzák a folyamatban lévő nyomozást. „Elsőrendű érdekünk, hogy az ügyben a lehető legrövidebb időn belül fény derüljön az igazságra” – teszik hozzá. A cég szerint ugyanakkor hamis vádakról van szó, melyek célja a konkurenciaharccal összefüggésben lejáratni a Vassal EKO vállalatot és a vezetőit. Úgy vélik, fennáll a gyanú, hogy bizonyos harmadik személyek át akarják venni a cég üzleti tevékenységét, és a büntetőeljárások kezdeményezésével is ezt a célt követték.

A pozsonypüspöki szemétlerakó a szomszédos Vassal EKO céggel hozható összefüggésbe, amely azonban elhatárolódik tőle. Bár a hulladéklerakó nem a vállalathoz tartozó területen van, a cég mégis vállalta, hogy legkésőbb 2021-ig eltakarítja azt, mivel a helyén egy hulladék-újrafeldolgozó központot akar létesíteni. A pozsonyi Járási Hivatal állásfoglalása ugyanakkor rámutat, hogy a hulladéklerakó azután keletkezett, hogy a Vassal EKO megkezdte a működését a környéken, amit a hivatal szerint a műholdas felvételek és az ortofotó-térképek is bizonyítanak.
 

TASR