Szabadlábra kerül Norbert Bödör

2022. január 13. - 13:27 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság határozata szerint szabadlábra helyezik Norbert Bödör nyitrai vállalkozót.

Szabadlábra kerül Norbert Bödör
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a bíróság az Alkotmánybíróság döntése értelmében határozott Bödör szabadon engedése mellett. A vállalkozó a Specializált Büntetőbíróság ítélete ellen nyújtott be fellebbezést, amely meghosszabbította a vizsgálati fogságát.

A szóvivő szerint az Alkotmánybíróság döntése hatályon kívül helyezte Bödör személyi szabadságától való megfosztás jogcímét, ami az Alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlata szerint más bírósági határozattal nem orvosolható, ez pedig elkerülhetetlenül a szabadon engedéséhez vezetett.

Robert Fico, a Smer-SD elnökének ügyvédei, Marek Para és Pavol Gašpar hétfőn jelentették be, hogy büntetőfeljelentést tettek a Főügyészségen a Legfelsőbb Bíróság egyes bírái ellen a gyanú miatt, hogy akadályozzák az Alkotmánybíróság döntését Bödör ügyében. Fico szavai szerint az Alkotmánybíróság döntése értelmében megsértették a jelenleg őrizetben lévő Norbert Bödör alkotmányos és emberi jogait.

Marek Para hangsúlyozta, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy megközelítőleg öt hónapja nem teljesültek a fogva tartás jogi feltételei, éppen ezért a törvény értelmében nem lát más lehetőséget, mint a gyanúsított szabadlábra helyezése. Továbbra is kitart amellett, hogy Norbert Bödör ügye csak közvetett bizonyítékokon alapul. Pavol Gašpar, az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fia szerint az Alkotmánybíróság a döntésével azt üzente a Legfelsőbb Bíróság szenátusának, hogy lépniük kell, ez azonban eddig nem történt meg.

Nobert Bödör az úgynevezett Állattenyésztő (Dobytkár) ügy gyanúsítottja, amely Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia.

Az ügy tárgyalása február 25-én kezdődik a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS). Norbert Bödör ellen a Júdás- és a Tisztítótűz- (Očistec) ügyben is vizsgálat folyik.


(pravda/para)