Szabadon engedése után Trnka meggyanúsítását is visszavonták

2020. január 21. - 15:58 | Belföld

Dobroslav Trnka egykori főügyészt múlt héten vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), de az ügyész a szabadon engedése mellett döntött. Most visszavonták a meggyanúsítását is.

Szabadon engedése után Trnka meggyanúsítását is visszavonták
Fotó: TASR

Michal Slivka rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint kedden reggel érkezett meg a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének határozata, amelyben elutasították a NAKA nyomozójának indítványát a büntetőeljárás megkezdésére, valamint visszavonták Dobroslav Trnka meggyanúsítását is köztisztviselői jogkörökkel való visszaélésben.

Információk szerint a rendőrség azon videofelvétel miatt kapcsolta le csütörtökön Trnkát, amely a főügyész és Ján Počiatek (Smer-SD) volt pénzügyminiszter közötti beszélgetést rögzíti, és amelynek témája a Lemikon-ügy. Trnkát több mint nyolc órán keresztül hallgatták ki, másnap azonban az ügyész a szabadon engedése mellett döntött.

A NAKA nyomozói tavaly decemberben is indítottak eljárást Trnka ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával. A büntetőeljárás tárgyát képező állítólagos bűntettet a gyanúsított 2007 és 2014 között követhette el azáltal, hogy nem adta át a hatóságoknak a Gorilla fedőnevű hírszerző akció során készült hangfelvételt.


aktuality.sk/para