Szabadon engedik a katonai akadémia volt tisztviselőjét, aki az oroszoknak kémkedett

2022. március 31. - 13:31 | Belföld

Szabadon engedték Pavol Bučkát, a katonai akadémia volt tisztviselőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszországnak kémkedett – tájékoztatott róla Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

Szabadon engedik a katonai akadémia volt tisztviselőjét, aki az oroszoknak kémkedett
Pavol Bučka (Forrás: katonai akadémia)

A Legfelsőbb Bíróság nem állapított meg okokat a vizsgálati fogságra, ezért csütörtökön törölte a Specializált Büntetőbíróság határozatát, és szabadlábra helyezte Bučkát.

Mint ismert, a szlovák külügyminisztérium bejelentette, hogy kiutasítják Szlovákiából a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát. Egyben határozottan felszólította az orosz felet, hogy a bécsi konzuli egyezménnyel összhangban járjon el, és teljes mértékben tartsa tiszteletben a Szlovák Köztársaság törvényeit. Az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködés ügyében a rendőrség két személy ellen indított eljárást kémkedés és vesztegetés miatt. Az egyik gyanúsított Pavol Bučka, a katonai akadémia volt tisztviselője, a másik Bohuš Garbár, az állam által letiltott Hlavné správy portál szerzője. Mindketten beismerték a tettüket.

Bučka korábban professzorként tevékenykedett Liptószentmiklóson a Fegyveres Erők Akadémiáján, néhány hónapja viszont megszüntették a pozícióját a védelmi minisztériumban. Miután őrizetbe vették, beismerte tettét, és leírta az orosz ügynökökkel való találkozásokat, valamit azt is, hogy milyen módon adta nekik át a kényes információkat a Fegyveres Erőkről és a NATO-ról. Állítása szerint 2013 óta működött együtt az oroszokkal, ez idő alatt pedig 46 ezer eurót kapott a szolgálataiért. Mint mondta, utoljára tavaly decemberben adott át nekik információt.

A minap megjelent róla egy felvétel, miközben Alexander Mihajlovics Zadorozsnyijjel, az orosz nagykövetség munkatársával, Sergej Solomasov, az orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesével egyeztet az információszerzésről.


TASR/para