Szabadon engedik a SIS exigazgatóját, eltörölték a meggyanúsításáról szóló döntést

2021. augusztus 31. - 12:51 | Belföld

Szabadon engedik a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt.

Szabadon engedik a SIS exigazgatóját, eltörölték a meggyanúsításáról szóló döntést
Fotó: TASR

A hírről elsőként az Aktuality.sk tájékoztatott. Pčolinský jogi képviselője, Ondrej Urban a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy védencét már nem gyanúsítják korrupcióval és kenőpénz elfogadásával, a Főügyészség ugyanis eltörölte a meggyanúsításáról szóló döntést.

Az ügyvéd a Aktuality-nak elmondta, telefonon értesítették, hogy mindkét ügyben eltörölték védence meggyanúsítását.

A Főügyészség eltörölte a Zoroslav Kollár vállalkozó és csődügyvéd meggyanúsításáról szóló döntést is, őt is korrupcióval gyanúsították.

A Főügyészség azzal indokolta a meggyanúsítások eltörlését, hogy nem teljesültek a büntetőeljárás jogi feltételei. A Legfelsőbb Bíróság legutóbb múlt héten döntött úgy, hogy Pčolinský továbbra is rács mögött marad.

Pčolinskýt március 11-én, kora reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Azzal gyanúsították, hogy Boris Beňával, a SIS volt igazgatóhelyettesével együtt 40 000 euró értékben kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollártól. A vállalkozó cserébe állítólag azt kérte, hogy az SIS ne figyelje meg őt.

Április végén újabb ügyben gyanúsították meg: állítólag pénzt adott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyik középvezetőjének, aki a gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozott. Marián Kučerka - aki szintén előzetesben ül - már egy ideje együttműködik a rendőrséggel, és a vallomása szerint Pčolinský 10 ezer eurót fizetett neki, hogy ne foglalkozzon egy közelebbről meg nem nevezett nemzetközi építőipari vállalattal összefüggésben felmerült gyanúval.


(TASR/para)