Szabadon engedték Ján Barczit, a Tipos volt vezérigazgatóját

2020. február 13. - 08:40 | Belföld

Szabadon védekezhet a továbbiakban Ján Barczi, a Tipos volt vezérigazgatója, valamint Miloš Prelec, az IT volt vezetője. Erről a Legfelsőbb Bíróság döntött.

Szabadon engedték Ján Barczit, a Tipos volt vezérigazgatóját
Fotó: aktuality.sk

Alexandra Važanová, a bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a szenátus a szerdai tárgyaláson indokolatlannak tartotta és elutasította az ügyész fellebbezését, és helyben hagyta a Specializált Büntetőbíróság döntését, miszerint a vádlottak előzetes letartóztatásának okai az eljárás ezen szakaszában megszűntek.

A Specializált Büntetőbíróság január 24-én hagyta helyben Ján Barczi és Miloš Prelec szabadlábra helyezési kérelmét. Az ügyész fellebbezése miatt az ítélet nem volt jogerős, így a döntés joga a Legfelsőbb Bíróság kezébe került.

A Tipos volt vezérigazgatójának, valamint az IT volt vezetőjének előzetes letartóztatásáról a Legfelsőbb Bíróság tavaly december 5-én döntött. Akkor az ítélethozatalt követően Barczit és Prelecet egyből a pozsonyi, illetve a leopoldovi fegyházba vezették.

A vádlottakat tavaly november 26-án vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), miután felmerült a gyanú, hogy a Tiposon keresztül pénzmosást hajtottak végre. Ezt követően a gazdaságügyi minisztérium úgy döntött, leváltja Barczit a Tipos vezérigazgatói és igazgatótanácsának elnöki pozíciójából.


TASR/para