Szabadon engedték Kaliňák és Fico ügyvédhaverját

2022. június 20. - 14:22 | Belföld

Hétfőn a Speciális Ügyészi Hivatal felügyelő ügyészének döntése értelmében szabadlábra helyezték Marek Para ügyvédet.

Szabadon engedték Kaliňák és Fico ügyvédhaverját
Marek Para (Fotó: TASR)

Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője szerint a kihallgatások elvégzésével a vizsgálati fogság szükségessége indokolatlanná vált, így a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a gyanúsítottat szabadlábra helyezte. A bíróság Paránál csupán az úgynevezett kollúziós fogságot látta indokoltnak, ami a nem pontosított személyek kihallgatásának végéig volt érvényben.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) április 20-án vette őrizetbe az ügyvédet, akit Robert Ficóval és Robert Kaliňákkal együtt gyanúsítottak meg.

A nyomozati anyagok szerint Para - aki az utóbbi időben Marián Kočner és Norbert Bödör oldalán, vagy épp az alsóhatári maffiaperen tűnt fel védőügyvédként - a bűncselekmények idején gyakran tett látogatást az országos rendőr-főkapitányság pozsonyi épületében. A látogatások során a Bödör "zsebében" lévő rendőrökkel konzultálhatott arról, miként kéne büntetőeljárást indítani Vasiľ Špirko magas beosztású ügyész ellen - aki akkoriban a Kaliňákhoz tartozó üzleti körök gazdasági bűncselekményeinek vizsgálatát felügyelte.

Kaliňákhoz hasonlóan Parát szintén vizsgálati fogságba szerették volna helyezni a hatóságok, esetében azonban április 24-én nem hagyta jóvá a Specializált Büntetőbíróság az erre vonatkozó kérvényt.

Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség Parán kívül Robert Fico, a Smer-SD elnöke és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen is eljárást indított bűnszervezet alapításának és irányításának gyanújával. Kaliňákot őrizetbe vette a rendőrség, de azóta már szabadon engedték.


TASR/para