Szabadon engedték a pozsonyi gázolót: „tiszteletben kell tartani a bíróság ítéletét, de a nyilvánosságnak nem kell vele egyetértenie”

2022. október 7. - 11:49 | Régió

Juraj Chylo, Pozsony megye ügyésze szerint az, hogy a bíróság nem helyezte előzetes letartóztatásba Dušan Dědečeket, aki vasárnap öt halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott Pozsonyban, semmilyen hatással nem lesz arra, hogy a nyomozó objektíven folytassa a nyomozást.

Szabadon engedték a pozsonyi gázolót: „tiszteletben kell tartani a bíróság ítéletét, de a nyilvánosságnak nem kell vele egyetértenie”
Dušan Dědeček (Fotó: TASR)

„A bíróság határozata nincs befolyással Dušan Dědeček meggyanúsítására. A bíróság nem állította le az eljárást és nem is mentette fel a gyanúsítottat” – nyomatékosította az ügyész. Hozzátette, hogy a nyomozást a rendvédelmi hatóságok vezetik, a bíróság pedig a nyomozás ideje alatt nem jogosult a büntetőeljárás megalapozottságáról, illetve ellenkezőjéről dönteni.

Megismételte, hogy a jogállamban tiszteletben kell tartani a bíróság határozatát, ugyanakkor a nyilvánosságnak nem kell vele egyetértenie. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész panaszt nyújtott be ellene.

A Pozsony I Járásbíróság csütörtökön nem helyezte előzetes letartóztatásba Dušan Dědečeket. Az ügyész fellebbezéséről október 14-én határoz a Pozsonyi Kerületi Bíróság. Dědečeket általános veszélyeztetéssel gyanúsítják, amiért 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztés, vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetés fenyegeti.

Mint ismert, vasárnap este 22.15-kor egy Dušan Dědeček által vezetett személykocsi belerohant a Zoch utcai buszmegállóba, ahol akkor éppen többen várakoztak. Négy személy életét vesztette, hatan megsérültek, közülük három személyt kritikus állapotban szállítottak kórházba. Hétfőn délelőtt az ötödik áldozat is elhunyt. Az esetet egy térfigyelő kamera rögzítette.


TASR/para