Szabadulna az előzetesből az ügyészek tervezett meggyilkolásával vádolt Dragić

2023. május 9. - 13:33 | Belföld

Kedden folytatódott a Kuciak-gyilkossággal és az ügyészek tervezett megölésével kapcsolatos bírósági tárgyalás a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A vádlott, Darko Dragić tagadja, hogy részt vett volna az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében.

Szabadulna az előzetesből az ügyészek tervezett meggyilkolásával vádolt Dragić
Darko Dragić (Fotó: TASR)

„Semmi olyan nem történt, amivel vádolnak. Sosem követtem el semmi olyan cselekedetet, ami Žilinka úr megfigyeléséhez vagy megöléséhez vezetett volna” – mondta, majd hozzátette, nem is lépett kapcsolatba senkivel ezt illetően.

Dragić a tárgyalás során a szabadlábra helyezését kérte, mivel már két éve vizsgálati fogságban van. Állítása szerint egyetlen személy tanúvallomása miatt van rács mögött, aminek hitelességét már további bizonyítékokkal kétségbe vonták.

Konkrétan Iľja Weissről van szó, aki korábban azt vallotta a bíróságon, hogy egy lopott jármű beszerzésén dolgozott a vádlott számára. Hozzátette, az autót végül nem szállította le, mert Dragić nem fizetett neki. A kocsit Maroš Žilinka jelenlegi főügyész tervezett meggyilkolásakor használták volna. Dragić szerint Weiss az egészet kitalálta. A bíróság egyelőre nem döntött a vádlott szabadlábra helyezési kérelméről.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.


TASR/para