Szabályoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a tanárok véleménye megoszlik

2024. február 12. - 15:12 | Belföld

Jozef Mikloško gyermekjogi ombudsman korlátozni akarja a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Szerinte ezzel növelni lehetne az oktatás hatékonyságát, egyes tanárok viszont úgy vélik, hogy a mobil hatékony segédeszköz – írja a TV Noviny.

Szabályoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a tanárok véleménye megoszlik
Illusztráció (Fotó: TASR)

A két évvel ezelőtt életbe lépett rendelet szerint, amely eltörölte a globális tilalmat, Szlovákiában minden iskola saját maga szabályozza a mobiltelefonok használatát, van, ahol tanítási órákon segédeszközként használják, van viszont, ahol szigorúan mellőzik.

A gyermekjogi ombudsman most ismét változást sürget, a jelenlegi rendeletet nem tartja elégségesnek, és ismét azt szeretné, ha egyértelmű szabályok vonatkoznának a mobilhasználatra az iskolákban.

„A legutóbbi tudományos kutatások negatív hatásról számolnak be. Az Unesco szabályozást sürget, az oktatásügyi minisztérium pedig támogatja” – nyilatkozta Mikloško. Dagmara Al-Khaldi Mičeková, a tárca szóvivője szerint az oktatásügyi miniszter ebből a célból már létrehozott egy munkacsoportot, ennek ajánlásai 2024 első felének végén lehetnek ismertek.

A tanárok véleménye megoszlik a témáról. Vannak intézmények, ahol a mobiltelefonok egészséges mértékű használata mellett érvelnek, mondván nem mindegyik iskola tudja biztosítani a gyerekeknek a digitális technológiához való hozzáférést, ezért nem zárkóznak el tőle, hogy saját készüléküket használják tanulás céljára. Vannak viszont olyan iskolák is, ahol a tanítás ideje alatt a gyerekeknek szigorúan szekrényben kell tartaniuk a készülékeiket, ugyanis előfordult, hogy a folyosón sétálva összeütköztek, mivel mindketten a mobiljukat bámulták.


(tvnoviny.sk)