A Szabó Lőrinc-kutatás új irányai a decemberi Irodalmi Szemlében

Szabó Lőrinc halálának 60. évfordulója alkalmából az Irodalmi Szemle decemberi lapszáma három tematikus tanulmányt közöl, amelyek innovatív és izgalmas kérdésfelvetések mentén vizsgálják a költő életművét. 

A Szabó Lőrinc-kutatás új irányai a decemberi Irodalmi Szemlében

 

Nagy Csilla a testfilozófia és biopoétika szempontrendszere segítségével a szerelmi líra sajátosságaira, az organikus és mechanikus testábrázolás átjárásaira koncentrál. Smid Róbert a költő Harc az ünnepért című kötetének technikai és szerves alakzatait, mediális vonatkozásait elemzi nagyívű írásában. Horváth Kornélia pedig az egyik legismertebb és legjelentősebb költeményről, Az Egy álmairól kínál árnyalt, érzékeny, a szóhasználat és a retorika kérdéseit érintő olvasatot. (A tematika a 2018/1-es számban folytatódni fog.)

Ebben a lapszámban kaptak helyet Géczi Marno János (azaz Géczi János és Marno János) négykezesei, ezt követi Egressy Zoltán, Forgács Péter és Szűcs Balázs Péter prózája. Részletet olvashatunk a tragikusan korán elhunyt Benkő Géza Az Öreg című kisregényéből. Polgár Anikó fordításában bizánci költők versei szerepelnek. Tőzsér Árpád Arany-esszével és -verssel jelentkezik, Petres Csizmadia Gabriella pedig Marta Fülöpová irodalmi nemzetképeket vizsgáló, szlovák nyelvű tanulmánykötetéről közöl elemzést.

Végül, de nem utolsósorban, a decemberi lapszám egy másik évfordulót is jelez: az Irodalmi Szemle 2017-ben lépett a 60. évfolyamába, a több évtizedes történetet gondolja újra Szászi Zoltán A szabadság szelleme című esszéje.

A lapszámot Ferdics Béla munkái illusztrálják.

Részletes tartalom ITT

(-)