Szabó Tamás megerősítette, hogy Andruskó Zoltán megrendelte tőle az ügyészek megölését

2022. június 14. - 20:29 | Belföld

Szabó Tamás a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) előtt megerősítette, hogy Andruskó Zoltán megrendelte tőle három ügyész megölését.

Szabó Tamás megerősítette, hogy Andruskó Zoltán megrendelte tőle az ügyészek megölését
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

A gyilkosságokat unokatestvérével, Miroslav Marčekkel kellett volna végrehajtania. Szabó Tamás már korábban beismerő vallomást tett, most döntött úgy, hogy tanúskodik. Azt állítja, Andruskó Zoltán arra akarta rábírni őket 2017 nyarán, hogy minél hamarabb öljék meg Maroš Žilinka jelenlegi főügyészt.

„Azt mondta, tudomása van róla, hogy Žilinka sokat van együtt a családjával, a legtöbb helyre a feleségével és a gyerekeivel megy”

- hangsúlyozta. Szavai szerint ha elkerülhetetlenné vált volna, akkor a főügyésszel együtt a családját is likvidálniuk kellett volna. Mint mondta, éppen ezért döntöttek úgy, hogy nem vállalják. Žilinka megöléséért ketten együtt 70 ezer eurót kaptak volna, és ahány családtagja áldozatul esik, annyiszor 10 ezer eurót.

„Emellett arról is beszélt (Andruskó Zoltán – a TASR megj.), hogy majd még valakit likvidálni kellene”

– tette hozzá Szabó Tamás. Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyészről volt szó, akinek megöléséért 200 ezer eurót kaptak volna.

„Már nem is emlékszem, hogy erről később beszéltünk-e még”

– jelentette ki a vádlott. A harmadik áldozat Peter Šufliarský ügyész lett volna, erről a vallomás szerint 2018 nyarán esett először szó. 100 ezer eurót kaptak volna érte, amiből Andruskó Zoltán 10 ezer eurót meghagyott volna magának. Szabó Tamás elmondása szerint azt fontolgatták, hogy robbanószerkezetet használnak. Bírósági meghallgatásán nemrég az ügyész azt mondta, csak a véletlennek köszönhető, hogy a gyilkosságot nem hajtották végre. Az ügyészek tervezett meggyilkolásának előkészítésében A. Zoltán és Miroslav Marček ügyét a bíróság külön eljárás keretében tárgyalja. Szabó Tamás elmondta, hogy A. Zoltánt 2006 óta ismeri, Miroslav M. pedig az unokatestvére.

„Eléggé robbanékony, a semmiből hirtelen elkezd káromkodni, kiabálni, gyakran mondja, hogy 'megöllek', ez szokás volt nála”

– mondta Szabó Tamás.

A bíróság előtt kijelentette, hogy nem válaszol sem a védőügyvédek, sem a többi vádlott, sem a károsultak jogi képviselőinek kérdéseire. Öt személy - Marian Kočner Alena Zsuzsová Szabó Tamás., Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat a három ügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Emellett a bíróság Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság (NS) tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Ebben az ügyben már három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

TASR