A szakértő csak néhány hetet adna a Kollár nélküli koalíciónak, Fico pedig addig torpedózna, amíg el nem érné célját

2021. szeptember 21. - 08:53 | Belföld

Igor Matovič pénzügyminiszter és Eduard Heger miniszterelnök (mindketten OĽaNO) is kilátásba helyezte, hogy a Sme rodina nélkül folytassák a kormányzást. A szakértő szerint viszont Boris Kollár nélkül heteken belül széthullana a kormány.

A szakértő csak néhány hetet adna a Kollár nélküli koalíciónak, Fico pedig addig torpedózna, amíg el nem érné célját
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Boris Kollár mindezidáig megingathatatlan pontja volt a kormánykoalíciónak: gyakran őt tartották annak igazi vezetőjének, emellett Matovič mellett is rendre kiállt, amikor az összekapott Richard Sulíkkal (SaS). Most viszont már odáig fajult a helyzet, hogy Maotvičék kilátásba helyezték a Kollár nélküli további kormányzást. Mindezt az váltotta ki, hogy a Sme rodina nem akar részt venni az újonnan létrehozott munkacsoportban, amelynek célja a jogállamiságba vetett bizalom helyreállítása.

„Úgy tűnik, egy picit eltévedt és kialudt a jelzőfénye. Mindent megteszek azért, hogy továbbra is a korrupcióellenes koalíció tagja maradjon” – nyilatkozta Matovič a TA3-nak Kollárral kapcsolatban.

„Amennyibe a Sme rodina blokkolná a tisztítófolyamatot, amennyiben blokkolná a rendőrség, ügyészség és bíróság elszánt tagjainak a védelmi lehetőségét a maffia elleni harcban, és ha továbbra is lehetővé akarja tenni a maffia számára, hogy az utolsó pillanatban bármikor előhúzhassanak egy rejtélyes paragrafust, amivel tisztára mosnak bármilyen bűnözőt, akkor a Sme rodina szellemileg távolodik a koalíciótól. Ekkor fel kell tennünk a kérdést, hogy képesek vagyunk-e fenntartani a koalíciót a Sme rodina nélkül”

– tette hozzá Matovič.

Hasonlóan vélekedik Eduard Heger miniszterelnök is, aki számára az a legfontosabb, hogy a kormány stabil többséggel rendelkezzen, ugyanakkor tudjon felmutatni eredményeket is. „Ahhoz, hogy eredményeink legyenek, a parlament támogatására van szükségünk” – fűzte hozzá Heger.

Boris Kollár viszont egyelőre nem tervezi, hogy elhagyná a koalíciót, de a jövőben nem zárta ki ennek lehetőségét.

„Támogatjuk a kormányt és a társadalom megtisztítási programját, de mindezt törvényes módon. Ha valakinek nem tetszik, hogy mindezt törvényesen szeretnénk elérni, akkor én nem adom a nevem az ellenkezőjéhez, és nyugodtan kizárhatnak a kormánykoalícióból”

– jelentette ki Kollár.

Amennyiben ez bekövetkezne, a koalíció mindössze 75 képviselővel rendelkezne a parlamentben. A Za ľudítól távozott, jelenleg független Miroslav Kollár már jelezte, hogy ebben az esetben újfent támogatná a koalíciót. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a koalíció többsége egy képviselőn függne.

„Ha Kollár kilépne a koalícióból, akkor annak nem lenne elegendő támogatása a parlamentben. Lehet, hogy találnának egy szavazatot a függetlenek között, de a 76 képviselő által támogatott koalíció minden nap a széthullás szélén táncolna”

– nyilatkozta a TV Noviny-nak Radoslav Štefančík politológus.

Arról nem is beszélve, hogy Matovič szinte bármikor képes összebalhézni Sulíkkal, az OĽaNO frakciója pedig a fontosabb témákban többfelé húz. Erre való tekintettel a szakértő szerint a koalíciónak nem lenne hosszú élete. „Csupán néhány hétig húzná. Fico kihasználná a helyzetet, és addig torpedózná a kormányt, amíg az szét nem hullana” – tette hozzá Štefančík.


(tvnoviny.sk)