A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

2020. május 29. - 19:33 | Belföld

Az 1488-as szám a neonáci ideológiára utal, ez a szélsőjobb egyik leggyakrabban használt számszimbóluma. Ezt Matej Medvecký, politikai extrémizmussal foglalkozó szakértő közölte a szakvéleményében.

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ez Jan Uhlíř szakértő véleményéhez hasonlít, aki az 1488-as számot neonáci rejtjelnek tartja. A Marian Kotleba sokat vitatott csekkjeiről szóló tárgyalás június 8-án folytatódik.

Az ĽSNS párt programja Medvecký szerint hasonlít az európai neonáci pártok programjaira. Név szerint a magyarországi Jobbik, az olasz Forza Nuovu és a görög Arany Hajnal pártokat említette. Abban a videóban, amelyet pénteken vetítettek le a bíróságon, a szakértő a cionistákkal és kazárokkal kapcsolatos összeesküvés-elméletet is felfedezte, amely szerinte egy antiszemita jellegű elmélet.

Kotleba a szakvéleménnyel kapcsolatban azt mondta, hogy a szakértő nem foglalkozott az 1488 eurós csekk átadásának aktusával.

„A szakértő igazolta az 1488-as számszimbólum közismert voltát. Az ügyészség által közölt sok bizonyíték alapján azt akarjuk bizonyítani, hogy az összeg átadása nem volt véletlen, és neonáci számszimbolikáról van szó”

– mondta Tomáš Honz, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze. Ezenkívül emlékeztetett a szakértő megállapítására, mely szerint a szélsőségesek gyakran térnek vissza más történelmi korszakokhoz – Szlovákiában konkrétan az első szlovák államhoz. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy egy ilyen rendezvényen az első szlovák állam elnökének, Jozef Tisónak a fényképe volt kiállítva.

„Ez a történelmi fasizmus és az újfasizmus összekapcsolását jelenti”

– zárta.

Az ügyész szerint az ĽSNS elnöke bűncselekményt követett el azzal, hogy 2017-ben három családnak szimbolikusan 1488 eurós pénzadományt adott át.

(MTI)

Címkék: Marian Kotleba, LSNS