A szakértő szerint nehéz ősz és tél áll előttünk járványügyi szempontból

2021. szeptember 20. - 13:35 | Belföld

Az elmúlt hetekben jelentősen romlik a járványhelyzet az országban, egyre csak nőnek a napi esetszámok és a kórházban kezelt páciensek száma is emelkedik.

A szakértő szerint nehéz ősz és tél áll előttünk járványügyi szempontból
Fotó: TASR/AP

Martin Smatana, az az Egészségpolitikai Intézet (IZP) korábbi igazgatója a TV Markízának elmondta, nemcsak az új fertőzött számát kell figyelembe venni, hanem az időbeli alakulást, a demográfiai adatokat és a korstruktúrát is.

Ami az időbeli alakulást illeti, hetente csaknem megkétszereződik a napi új fertőzöttek száma, ezért azok közé az országok közé tartozunk, ahol a leggyorsabban növekednek az esetszámok.

A szakértő szerint a kor tekintetében egyelőre a diákok, illetve a 10 és 20 év közöttiek fertőződnek meg nagyobb arányban, őket követi viszont a 40-45 éves korosztály, és sok az új fertőzött az 50 év felettiek közt is.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter az elmúlt héten arról beszélt, hogy valamikor októberben várható a harmadik hullám csúcsa, és ami az esetszámokat illeti, a gyors növekedés után pedig gyorsabb csökkenésnek is kellene következnie. Smatana azonban arra figyelmeztet, korántsem biztos, hogy olyan élesen csökkennek majd a számok, hiszen az országban alacsony az oltottsági arány.

Az egészségügyi miniszter szerint a kórházak készen állnak az őszi időszakra, és szükség esetén ismét reprofilizálhatnak bizonyos intézményeket.

Tény azonban, hogy míg Nagy-Britanniában három-négy hét alatt kétszereződött meg a páciensek száma, Szlovákiában ez egy hét alatt megtörtént. Smatana szerint ez azért van, mert alacsony az átoltottság, és mindez azt jelzi, hogy nagyon nehéz ősz és tél elé nézünk.


(tvnoviny.sk/para)