A szakértői konzílium a koronavírus harmadik hullámára figyelmeztet - a politikusokat felelősségteljes viselkedésre szólították fel

2021. július 24. - 19:34 | Belföld

Alacsony átoltottság esetén a pandémia harmadik hullámának lefolyása nagyon súlyos lesz.

A szakértői konzílium a koronavírus harmadik hullámára figyelmeztet - a politikusokat felelősségteljes viselkedésre szólították fel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A még megelőzhető következmények ijesztőek és visszafordíthatatlanok lesznek. Erre a szakértői konzílium hívta fel a figyelmet, amelynek tagjai politikusoknak üzentek ezzel. Felhívták arra a politikusok figyelmét, hogy politikai céljaik elérése érdekében ne használják fel a világjárvány elleni küzdelmet, és fogadják el a COVID-igazolvánnyal kapcsolatos módosítást.

Rámutattak arra is, hogy az új koronavírus delta variánsa már számos európai országban elterjedt.

"Szinte biztos, hogy kiszorítja a jelenleg elterjedt alfaváltozatot, és Szlovákiában is a pandémia harmadik hullámát okozza majd. Tudományosan bizonyított, hogy az oltás védi az egészséget és megakadályozza a COVID-19 terjedését. Csökkenti a kórházi kezelésre szoruló emberek és csökkenti a COVID-19 miatt elhunytak számát "

- mondták a szakemberek.

Szakértők szerint ezt a tényt számos állam kormánya figyelembe vette, és intézkedéseket hoznak az oltások fokozása, és ezáltal állampolgáraik egészségének fokozása érdekében. Rámutatnak, hogy az új koronavírus delta variánsai 60 százalékkal fertőzőbbek a korábban elterjedt alfa variánshoz képest.

"Úgy terjed, mint" tűz a száraz füvön"

- mondták.

A szakemberek szerint csak két lehetőség van, nevezetesen az oltás és így a fertőzés elleni védelem vagy a súlyos lefolyás veszélye, a COVID-19 utáni hosszú távú és tartós következmények.

Ha a politikusok nem gondolkodnak el erről, a szakértők szerint közvetlenül felelősek lesznek a járvány harmadik hullámának súlyos lefolyásáért, az egészségügyi rendszer terhéért, amely nem lesz képes más rutinszerű egészségügyi ellátást nyújtani. Szakértők szerint elmélyülhet a lakosság által a világjárvány okozta pszichés trauma is, amely az élet számos területét érinti.

A képviselők a parlamentben tagjai jelenleg egy törvénymódosítást tárgyalnak, amelynek lehetővé kell tennie az oltás figyelembevételét a járványellenes intézkedések bevezetésekor. Emberek százai tiltakoznak a parlament előtt péntek (július 23.) óta a módosítás elfogadása ellen.ű

TASR/para