A szakértők azt javasolják, a temetők helyett menjünk inkább máshova mindenszentekkor

2021. október 22. - 11:07 | Belföld

A szakmai konzílium azt javasolja a lakosoknak, hogy a közelgő hosszú hétvége alatt szakítsanak időt a természetjárásra, és az ünnepet inkább szűk családi körben töltsék.

A szakértők azt javasolják, a temetők helyett menjünk inkább máshova mindenszentekkor
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erről Zuzana Eliášová, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

A fekete és bordó besorolású járásokba csak akkor utazzunk, ha feltétlenül szükséges, javasolják a szakemberek,

hozzátéve: részesítsük előnyben az individuális közlekedési módokat, és tartsuk be az alapvető megelőző intézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

A konzílium azt javasolja továbbá, hogy a távolabbi rokonok és a barátok meglátogatását halasszuk későbbre, amikor kedvezőbb lesz a járványhelyzet.

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy különösen kockázatos olyan személyekkel találkozni, akiket a COVID-19 betegség súlyosabb lefolyása fenyeget, főleg abban az esetben, ha nincsenek beoltva. Példaként az időseket, a krónikus betegeket, és a legyengült immunitású embereket említik.

Arra intik továbbá a lakosságot, hogy kerüljék a tömeget, így a bevásárlóközpontokat, a tömegközlekedési eszközöket, a tömegrendezvényeket, valamint a temetőket október 30-án és 31-én, mert a várható tömeges temetőlátogatás miatt megnőhet a fertőzés kockázata.


(TASR)