A szakértők szerint Szlovákia az omikron hullámának második fázisában van, többet kell majd várni a tesztelésekre

2022. január 26. - 15:55 | Belföld

A Tudomány segít – COVID-19 (Veda pomáha – COVID-19) nevű kezdeményezés kutatói szerint Szlovákia jelenleg az omikron variáns okozta járványhullám második fázisába lép, ahol már nem elegendőek a tesztelési kapacitások.

A szakértők szerint Szlovákia az omikron hullámának második fázisában van, többet kell majd várni a tesztelésekre
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kezdeményezés három fázisra osztotta a variáns okozta járványhullámot, amelyekben különbözik a tesztelések iránti érdeklődés szintje. Az elsőben a tesztelési kapacitás elegendő, de már itt is fokozatosan nő a várakozási idő a PCR-tesztelések időpontjaira. A második fázisban már nem elegendő a tesztelési kapacitás, ami azt eredményezheti, hogy az embereknek ötnél több napot kell várniuk, hogy időponthoz jussanak. Az emberek így alternatív megoldást keresnek majd a tesztelésre, például a sürgősségin, vagy a kórházak központi ügyeletein, a helyzet pedig odáig vezethet, hogy bizonyos emberek nem lesznek letesztelve.

„A rizikós csoportok számára ez azt jelentheti, hogy a gyógyszereket nem tudják időben alkalmazni, ami a kórházakban súlyosabb állapotokhoz vezethet” – állapították meg a szakértők, akik szerint kockázatot jelenthetnek a nagyobb kiesések a tesztelési kapacitásokban.

A hullám kicsúcsosodását követően, tehát a harmadik fázisban a kezdeményezés viszonylag gyors javulással számol a tesztelések hozzáférhetőségét illetően.


TASR/para