Szakmai gyakorlat külföldön

2017. március 17. - 18:18 | Régió

A sikeres projektnek köszönhetően, amely a külhoni magyar szakképzést hivatott támogatni, a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Corvin Mátyás Gimnázium 20 diákja 2017. március elején kéthetes szakmai gyakorlaton vett részt Budapesten.    

Szakmai gyakorlat külföldön
Az iskola felvételei

A külföldi szakmai gyakorlat fő célja volt, hogy a diákok értékes szakmai tapasztalatokkal, gyakorlati ismeretekkel gazdagodjanak, melyek nagy előnyt jelentenek számukra a hazai, illetve a nemzetközi munkaerőpiacon való elhelyezkedés során. A diákok tanulmányi szakirányuknak megfelelő tevékenységet folytató fogadóintézménynél helyezkedtek el. Megismerkedtek az ott folyó szakmai tevékenységgel, bekapcsolódtak a napi munkavégzésbe, önállóan oldották meg a szakmai vezetőjük által rájuk bízott feladatot, illetve tapasztalatokat gyűjtöttek a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedéshez.

Több diák a Mellow Mood Hotels szállodalánc jóvoltából neves belvárosi szállodákban helyezkedett el, de ugyanúgy közintézményeknél és civil szervezeteknél is. Megismerkedtek az adott munkahelyekre jellemző egyes munkatöltettel, szakmai előadásokon vettek részt, majd önálló feladatokat végeztek, ügyfelekkel találkoztak, fejlesztették kommunikációs, problémamegoldó képességüket, valamint kipróbálták magukat a különböző valós munkahelyi helyzetekben, adminisztratív teendőket láttak el és könyvviteli feladatokkal is találkoztak.

A diákok a munka után aktívan töltötték a szabadidejüket. Több színházi előadáson vettek részt az Operettszínházban, a Dumaszínházban, meglátogatták többek között a Magyarság Házát, a Terror Házát, a Sziklakórházat és egyéb budapesti nevezetességet. Jártasságot szereztek a nagyvárosi közlekedésben.

A szakmai gyakorlat jó alkalom volt arra, hogy a diákok megismerkedjenek egy adott vállalat szervezeti és szakmai felépítésével, valós körülmények között készüljenek későbbi munkájukra. Önállóak lettek, hasznos tapasztalatokat szereztek, új kapcsolatokra tettek szert, jobban megismerték egymást. A diákok köszönik Horváth Erzsébet igazgatónőnek és Losonszki Rozália szaktanárnőnek ezt a nagyszerű lehetőséget, a felejthetetlen élményeket.

Baranyai Angéla, szaktanár