Szakmai kérdésekben voltak ellentétek, ezért váltották le Filip Mónikát, állítja az oktatási tárca

2021. június 25. - 10:56 | Belföld

Szakmai kérdések, az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos eltérő álláspontok állnak Filip Mónika oktatásügyi államtitkár hirtelen leváltása mögött, állítja az oktatási tárca. Az államtitkárt szerdán váltotta le a kormány, az érintett is csak múlt héten pénteken tudta meg, hogy menesztik. Gajdács Mónika főosztályvezető marad a posztján.

Szakmai kérdésekben voltak ellentétek, ezért váltották le Filip Mónikát, állítja az oktatási tárca
Fotó: Paraméter

Nem személyi ellentétek állnak Filip Mónika oktatásügyi államtitkár hirtelen leváltása mögött, állítja az oktatási tárca. „A váltásra azért került sor, mert nem sikerült megegyezni az oktatás rendszerszintű kérdéseiben” – válaszolta a Paraméter kérdéseire az oktatási minisztérium.

Filip Mónika a Paraméternek azt mondta, nem kapott semmilyen magyarázatot Branislav Gröhling (SaS) minisztertől a leváltására. „Nem tudom az okot. A miniszter úr behívott pénteken, és tájékoztatott, hogy kezdeményezi a leváltásomat a kormányban. Tudomásul vettem, az okokról ennyit tudok mondani” – mondta leváltása után a Paraméternek a volt államtitkár.

Az államtitkár hatáskörét már a június 1-jével életbe lépett új szervezeti felépítés is jelentősen korlátozta.

Az utóbbi egy hónapban Filip Mónika csak egy viszonylag kis, két osztályból álló főosztályt, a nemzetiségi oktatás és az élethosszig tartó tanulás főosztályát irányította, míg korábban hozzá tartozott az inkluzív oktatás, valamint regionális oktatás, az alapiskolák finanszírozása.

Marad a főosztály és a főosztály vezetője is

Filip azt sem tudja, hogy leváltása után változik-e a nemzetiségi oktatás irányítása a minisztériumban, marad-e főosztályvezetői szinten a nemzetiségi oktatás irányítása. „Remélem, hogy megmarad” – válaszolta arra kérdésre, hogy marad-e a főosztály.

Gajdács Mónika, a főosztály vezetője azonban a Paraméternek megerősítette, hogy marad a főosztály, és őt is felkérték, hogy maradjon a posztján. Gajdács Filip Mónika felkérésére érkezett a minisztériumba tavaly, amikor az államtitkár menesztette az előző főosztályvezetőt, Prékop Máriát.„A miniszter is tárgyalt velem a napokban, szeretné, ha folytatnám a munkámat” – mondta a Paraméternek Gajdács. Egy pozitív változás lesz: hamarosan belép a nemzetiségi oktatás fejlesztési osztályának új vezetője.

„Nagyon sokáig nem volt osztályvezető a nemzetiségi osztály élé, most már tudjuk, hogy legkésőbb július 15-ig elfoglalja ezt a posztot Decsi Katalin” – mondta Gajdács.

Decsi a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatója volt. A nemzetiségi fejlesztési osztályon júliustól az igazgatóval együtt 5 ember lesz, aki a nemzetiségi oktatás fejlesztésével foglalkozik.

Aláírják a magyar iskolák támogatását

Gajdács bízik abban is, hogy Branislav Gröhling (SaS) miniszter hamarosan aláírja azokat a magyar iskolákat érintő szerződéseket és megnyert pályázatokat, amelyekről a leváltott államtitkár is beszélt, és amelyek közül néhány már több hónapja a miniszter íróasztalán van.

„Valóban vannak olyan dokumentumok, amelyek már április végétől aláírásra várnak, vannak olyanok is, amelyeket június elején kapott meg a miniszter” – mondta Gajdács.

Szerinte nem először fordul elő, hogy 4-5 hetet kell várni a miniszter aláírására, de ez a többi főosztály esetében sincs máshogy. Ezeket a dokumentumokat megkapta a szerdán kinevezett új államtitkár, Svetlana Síthová, Gajdács abban bízik, hogy ha ő jóváhagyja, akkor a miniszter alá fogja írni. „Remélem, egy-két héten belül tovább tudunk lépni” – mondta Gajdács.

A minisztérium szerint ezek az alá nem írt dokumentumok hiányosak volt.

„A nemzetiségi iskolák támogatására vonatkozó dokumentumokban voltak hibák, ezeket most kiigazítják – válaszolta a minisztérium sajtóosztálya a Paraméternek. – Ráadásul csak néhány tucat iskola támogatására vonatkoztak, jelenleg folyik a támogatási összeg növelése, majd a dokumentumokat jóváhagyjuk.”

Nem változik az nemzetiségi oktatás támogatása

Az oktatási minisztérium állítja, hogy nem lesz változás a nemzetiségi oktatáshoz való viszonyban. „A minisztérium kezdetektől rendszerszinten támogatja a nemzetiségi iskolákat” – tájékoztatott a minisztérium. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt iskolaévben a minisztérium 1,81 millió euróval támogatta a nemzetiségi oktatást, a Nyári iskola és az Együtt okosabbak projektek keretében pedig minden nemzetiségi iskola megkapta a kért támogatás teljes összegét, amelyik bekapcsolódott az adott projektbe.

- lpj -