Szakmai színvonal, családias hangulat, lehetőség

2020. február 13. - 16:55 | Régió

Melyek az egyetemi felvételi vizsgák kritériumai? Meddig kell benyújtani a jelentkezési lapot? Hány tanulmányi programra lehet egyszerre jelentkezni? Az egyetemi tanulmányokra jelentkező diákok számára nagyon is ismerősek ezek a kérdések. Akik azonban pontos és személyre szabott válaszokat szeretnének kapni, annak érdemes egyenesen a forráshoz menniük. Így tettek azok a középiskolás diákok is, akik csütörtökön a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara nyílt napjára látogattak.

Szakmai színvonal, családias hangulat, lehetőség
Az egyetem felvételei - további képekért kattints!

A Zobor alatti egyetemi kampuszon narancssárga kendős hallgatók és tanáraik fogadták az érdeklődőket. A vizsgaidőszak utolsó hetének csendjét most hatalmas nyüzsgés kavarta fel, mindenütt molinók, plakátok, tanácsadást kínáló információs pultok várták a beszélgetni vágyó vendégeket. A Közép-európai Tanulmányok Kara küldetéstudatához tartozik, hogy a színvonalas szakmai képzést családias hangulattal és a fejlődés sokirányú lehetőségével egészíti ki, ezért a nyílt nap során a továbbtanulás iránt érdeklődő diákok és szüleik számára formális és informális beszélgetéshelyzeteket is kínált. Ez azt jelentette, hogy a délelőtt során egyrészt tantermi keretek között megvalósuló előadásokra, bemutatkozásokra került sor, másrészt folyamatosan zajlottak a „folyóbeszélgetések”, ahol a különböző tanulmányi programokat hallgató egyetemistákkal és tanáraikkal lehetett személyes tanácskozásokat folytatni.

Aki a csütörtöki napját a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán töltötte, Szekeres László dékánhelyettes tolmácsolásában részletes információt kapott az egyetemi rendszer működéséről, a kar felépítéséről és tanulmányi programjairól, az egyes szakok gyakorlati hasznosíthatóságáról. A szakmai bemutatkozás mellett helyet kapott a nyitrai magyar diákéletet összefogó Juhász Gyula Ifjúsági Klub tevékenysége is, melyről a klubelnök, Csobády Csilla számolt be. A fakultás négy intézménye – a Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézete, a Pedagógusképző Intézet, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, valamint az Idegenforgalmi Tanszék – két-két előadás során ismertette a tanulmányi programjait.

A bemutatkozások nemcsak az egyes szakok tartalmi összefoglalásáról informáltak, hanem kiemelték a tanórán túli foglalkozásokat, a gyakorlatorientáltságot, a tehetséggondozás lehetőségeit – mindazt, amit a modern pedagógia személyre szabott oktatásnak nevez, és amelynek közvetítését a KeTK oktatói már évek óta személyes küldetésüknek tartanak. A több mint 60 éves hagyománnyal rendelkező nyitrai magyar pedagógusképzés mellett – amely magába foglalja a magyar szakos tanárok, valamint az óvópedagógusok és tanítók új generációjának kinevelését – itt megtalálja a helyét a tolmács- és fordítóképzés, kétnyelvű ügyvitelszervezés, regionális idegenforgalom, közép-európai areális tanulmányok iránt érdeklődő diák.


(-)