A szállodák fele már nyitva van a Magas-Tátrában

2021. április 25. - 19:24 | Belföld

A járványellenes intézkedések enyhítése után a Magas-Tátrában jelenleg a szállodák körülbelül 50%-a van nyitva.

A szállodák fele már nyitva van a Magas-Tátrában
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ezt a Magas-Tátra Regionális Turisztikai Szervezetének ügyvezető igazgatója, Lucia Blašková nyilatkozta, hozzátéve, hogy a többiek valószínűleg csak a nyári szezon hivatalos megérkezésekor fognak megnyitni.

„Általánosságban elmondható, hogy az utazások iránti érdeklődés nem hatalmas, de azért jelentős.

Ez jó jel, ami azt is jelentheti, hogy a bizonyos korlátozások mellett jól telhet a nyári szezon”

– tette hozzá Blašková.

Mint mondta, az első hétvégén a Csorbató (Štrbské Pleso) síközpontja tele volt, ahogyan más Tátrában található síelő hely is.

Elmondása szerint nem ment könnyen a nyitás, mivel a hivatalos intézkedésekről csupán kevéssel a bevezetésük előtt kaptak információt.

„A hosszú tátrai tél azonban segített - a sípályák jó állapotban voltak, a tél folyamán elegendő volt a hó, így a csorbatói üdülőhely szinte azonnal reagálni tudott az intézkedések enyhítésére”

– mondta.

A szállásadók folyamatosan karbantartják szobáikat, takarítanak, biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, így nem tart olyan sokáig az újraindulás.

„A rövid idő azonban nem teszi lehetővé a megfelelő mennyiségű szoba kiadását. Ennek ellenére megnyitottak a szállodák és várják a vendégeket, akik folyamatosan érkeznek is”

– fűzte hozzá Blašková.

Elmondta, hogy a támogatásoknak köszönhetően a szálláshelyek túlélték az elmúlt időszakot. Az állami támogatásokat nem találták teljesen ideálisnak, azonban ezeknek köszönhetően sikerült túlélniük az időszakot, amikor egyáltalán nem nyithattak ki.

„A veszteségek azonban hatalmasak, és konstruktív lépésekre és intézkedésekre van szükség a helyreállításukhoz”

– tette hozzá.

A szálláshelyeken jelenleg több járványellenes intézkedés van érvényben. A vendégeknek érvényes negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. A szállodák nem kínálnak olyan szolgáltatásokat, mint éttermek, bárok és kávézók, az étkezés szobaszerviz formájában elérhető. A wellnesz központok továbbra is zárva maradnak. A vendégek a privát uszodát használhatják, egyszerre maximum hat fő részvételével.

(čas.sk, aktuality.sk)