Számokban jól mutatunk: Lassul az infláció, de hasít a gazdaság és a foglalkoztatottság

Az éves rekordot jelentő márciusi 2,7% után áprilisban 2,3%-ra lassult a szlovákiai infláció

Számokban jól mutatunk: Lassul az infláció, de hasít a gazdaság és a foglalkoztatottság

Az idei negyedik hónapban a közlekedést leszámítva minden megfigyelt szektorban emelkedtek az árak. A legnagyobb mértékben, 4,1%-kal a lakhatás és energia ellenértéke emelkedett, és ez magába foglalja a hatóságilag szabályozott, háztartások által felhasznált energia árának emelkedését is.

Némileg lassult az élelmiszerárak emelkedése - márciusban itt még tavaly szeptember óta legnagyobb mértékben nőttek (3,5%), ez most 3,1%-ra esett vissza.

A Szlovák Nemzeti Bank az idei évre 2,5%-os inflációt jósolt, ami azt jelentené, hogy az árak átlagosan ugyanannyival emelkednek Szlovákiában, mint tavaly.

Jól teljesített ezzel egyidejűleg az idei első negyedévben a szlovák gazdaság. A gazdasági növekedés a Statisztikai Hivatal szerint elérte a 3,7%-ot. A szezonális hatásoktól megtisztított gazdasági növekedés 0,8%-kal mutat magasabb értéket a tavalyi első negyedévnél, és 0,9%-kal magasabbat az előző negyedévnél, tehát 2018 utolsó három hónapjánál.

Folyó áron a szlovák GDP 21,8 milliárd eurót tett ki az első negyedévben, ami 6,7%-os évközi növekedést jelez.

A Statisztikai Hivatal adatokat közölt a foglalkoztatottságról is, e tekintetben is jobban állunk mint tavaly, egészen pontosan 1,8%-kal, ha pedig a szezonális hatásokat kiemelik, akkor is 1,7%-kal. Az előző negyedévhez képest 0,3%-kal nőtt a foglalkoztatottság, ami jelenleg eléri a 2,4 millió személyt Szlovákiában.

(Denník N)