Számos kifogása van a Szövetségnek a közigazgatási reform tervezete ellen

2023. április 20. - 20:48 | Belföld

Számos dolgot kifogásol a parlamenten kívüli Szövetség-Aliancia a közigazgatási reform nyilvánosságra hozott tervezetével kapcsolatban.

Számos kifogása van a Szövetségnek a közigazgatási reform tervezete ellen
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Forró Krisztián pártelnök kijelentette, elfogadhatatlan, hogy ilyen reformot nyilvános vita és az érintettek, vagyis a helyi és megyei önkormányzatok bevonása nélkül készítsenek elő.

„A javaslat szerint megszűnne a Komáromi, a Galántai és a Vágsellyei járás, a Dunaszerdahelyi pedig jóval kisebb lenne. Ez is megerősíti azt a meggyőződésünket, hogy fatális következményei lennének a régiókra és a nemzetiségi közösségekre nézve, ha a régiók pártja, a Szövetség-Aliancia nem jutna be a szeptemberi választáson a parlamentbe”

– jelentette ki Forró.

Hozzátette, a jelenlegi területi beosztás Vladimír Mečiar öröksége.

A párt a jelenlegi területi beosztást is folyamatosan bírálja számos hiányossága miatt.

„A megyék és a járások mostani beosztása bonyolítja az emberek életét, mivel figyelmen kívül hagyja a természetes, történelmi tájegységeket”

– tette hozzá Forró.

Őry Péter, a párt önkormányzati szakértője azt hangsúlyozta, a közigazgatási reform lényegének annak kell lennie, hogy az ügyintézés közelebb kerüljön a lakossághoz.
Mózes Szabolcs, a párt alelnöke rámutatott, Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányának feltehetően ahhoz sincsenek jogkörei, hogy egy ilyen fontos tervezetet jóváhagyjon.

„A javaslat egy újabb kaotikus eljárás a távozó kormány részéről, amely azt sem tudatosítja, hogy a legnagyobb problémát nem a közigazgatási egységek száma jelenti, hanem a jogköreik és a finanszírozásuk”

– tette hozzá.

A Szövetség a kampány során ismerteti saját reformjavaslatát, amely választási programjának egyik fő pontja lesz.

A belügyminisztérium által elkészített közigazgatási reformtervezet érintené a járási hivatalokat, az átruházott jogköröket, a helyi és a megyei önkormányzatokat, valamint Pozsony és Kassa jogállását. A tárca márciusban egyeztetett az önkormányzatok szervezeteivel, emellett hangsúlyozta, a reform továbbra is csak előkészítési fázisban van és ebben a kormányzati ciklusban nem kerül be a törvényalkotási folyamatba.

A tervezetet már több párt és a Szlovákiai Városok Uniója is kritizálta.

TASR