Szándékosan fertőznek meg fiatalokat koronavírussal, hogy megtudják, hogyan terjed a vírus egyik emberről a másikra

2021. február 17. - 13:59 | Tech

Kilencven, 18 és 30 év közötti felnőttet keresnek ahhoz a humán kutatáshoz, ami néhány héten belül indul az Egyesült Királyságban. A vizsgálat során koronavírussal fertőzik meg a résztvevőket, majd kontrollált környezetben monitorozzák őket folyamatosan – számolt be a kutatásról a Telex a BBC cikke alapján. 

Szándékosan fertőznek meg fiatalokat koronavírussal, hogy megtudják, hogyan terjed a vírus egyik emberről a másikra
Illusztrációs fotó: AP

A The Human Challenge néven futó vizsgálat az etikai jóváhagyást is megkapta. A kutatás során a szakemberek arra is próbálnak majd rájönni, hogy mi az a legkisebb mennyiség a vírusból, ami képes megfertőzni a másik embert, illetve vizsgálják majd azt is, hogyan adódik át egyik emberről a másikra, továbbá követik a szervezet immunreakcióját is.

A kutatáshoz azt a variánst használják majd, ami a múlt évben terjedt az országban, nem pedig azt, amit a közelmúltban fedeztek fel. A kutatók azt remélik, hogy a vizsgálatok révén alaposabban megismerhetik majd a vírust, és az eredményeket a vakcinafejlesztésekben is felhasználhatják. A tanulmányhoz az brit kormány is segítséget nyújtott: mintegy 33,6 millió fonttal támogatják a projektet.

A folytatásban azokat is vizsgálják majd, akiket már beoltottak.

viaTelex